Annons
Norska björnar misstänks ha jagats till Sverige med skotrar | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
7 månader sedan björn
Norska polisen utreder misstänkt jakt med skotrar, där björnar ska ha drivits till Sverige. Arkivbild: Gettyimages
Norska björnar misstänks ha jagats till Sverige med skotrar
Polisutredning pågår

De norska myndigheterna anser sig ha belägg för att fem björnar blev jagade över gränsen till Sverige med snöskotrar våren 2020. Man misstänker att det gjordes för att det är lättare att få skyddsjakt i Sverige.

Det är tidningen Dagsavisen som rapporterar att Statens naturoppsyn, SNO, polisanmält den misstänkta snöskoterjakten på björnarna.

”Vi antar att fallen med dokumenterad och sannolik jakt (…) har genomförts med avsikten att björnarna jagas till Sverige”, skriver SNO i sin polisanmälan, som citeras av Dagsavisen.

Man har funnit skoterspår med björnspår i.

Ett fall som dokumenterats rör en björnhona med unge som ska ha jagats med tre skotrar i trakterna av Gresjön-Grevsjöhatten. De norska myndigheterna tror att björnhonan övergav ungen när hon flydde undan skotrarna och att ungen inte överlevde.

Skjutna i Sverige

En annan norsk björnhona med två ungar ska ha jagats med skotrar mellan 21 maj och 26 maj. De sköts senare i skyddsjakt vid ett rengärde i Åre.

Norge hade 2019 148 björnar. Elva sköts i skyddsjakt och två i licensjakt.

De norska myndigheternas tjänstemän misstänker att de som jagat björnarna över gränsen gjort det för att det är lättare att få både skyddsjakt och licensjakt i Sverige, där björnstammen är långt starkare.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!