Annons
Norrmän föreslås få 4.000 kronor för olovliga halvautomater | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 veckor sedan halvautomat
Ruger Mini 14 är ett av vapnen som berörs av den nya lagstiftningen i Norge.
Norrmän föreslås få 4.000 kronor för olovliga halvautomater

Nya vapenregler i Norge innebär att halvautomater med "stor eldkraft" inte får innehas av vanliga jägare. Nu föreslår den norska Regeringen att staten ska betala ut 4.000 kronor i så kallad destruktionspant för vapen som omfattas av de nya lagarna.

Tidningen Jakt & Fiske, som drivs av Norges jägar- och fiskarförbund, NJFF, berättar om följderna av ny vapenlagstiftning i Norge.

Den 1 juni 2021 beslutades att vissa halvautomater som klassats som vapen med stor eldkraft endast får ägas av sportskyttar.

Vapnen som berörs av den nya lagstiftningen är:

Ruger Mini 14, Ruger Mini 30, Valmet Petra, Valmet Hunter, Vepr Super, Vepr Pioner, Vepr Hunter, Garand, Mauser modell G-41, Walther modell G-41.

4.000 kronor i pant

Den som inte är sportskytt och misslyckas med att sälja sitt vapen ska lämna in det för destruktion hos Polisen senast 1 januari 2024.

Därför föreslår den norska Regeringen nu att alla som lämnar in en olovlig haltautomat ska få 4.000 kronor i ersättning, oavsett ålder och skick på bössan.

Vidar Nilsen, jaktkonsulent i NJFF, är nöjd.

– Det här är en fråga som engagerat oss länge och det är glädjande att stortingspolitikerna nu tar ansvar och följer upp med anslag. NJFF har hela tiden varit tydlig med att ett retroaktivt förbud är orimligt, men när det antogs är det på sin plats, och i princip viktigt, att de som drabbas får ersättning, säger Vidar Nilsen till Jakt & Fiske.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!