Annons
Norrbottens björnar räknas - avgörande för kommande års jaktbeslut - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan björn
Hur många björnar har Norrbotten? I höst genomförs en insamling av spillning som ska DNA-analyseras och ge svaret. Foto: Gettyimages
Norrbottens björnar räknas - avgörande för kommande års jaktbeslut

I höst blir det DNA-inventering av björn i Norrbotten. Resultatet kommer att vara helt avgörande för hur mycket björnjakt myndigheternas tjänstemän tillåter kommande år.

– Det är svårt att veta vad det är för björn du ser i skogen. Det kan vara samma björn som var synlig tidigare, eller en björn som är på vandring. Med DNA-prov på spillningen får vi svaret, säger Rebecca Forsberg, ordförande i Jokkmokks jaktvårdskrets inom Svenska Jägareförbundet och projektansvarig samordnare av DNA-inventeringen vid länsstyrelsen.

Spillningsinventeringarna genomförs var femte år i björnlänen. I år är det dags i Norrbotten och insamlingen av björnbajs kommer att pågå mellan 21 augusti och 31 oktober.

Rebecca Forsberg

Utmaning

– De allra flesta spillningar hittas på vägar och det gör inventeringen till en utmaning, eftersom vägnätet i Norrbotten är begränsat, säger Rebecca Forsberg.

Hon pekar på att tillgången på blåbär är avgörande för hur bra en DNA-inventering av spillning kan bli.

Det handlar om att björnarna äter så mycket de hinner för att vara välnärda när de gå in i vintervilan.

Med god tillgång på blåbär blir det också många spillningshögar.

– Blåbär är också bra eftersom det innehåller ett naturligt konserveringsmedel som gör att DNA:et inte bryts ned lika snabbt som i spillning från björnar som levt på köttdiet. Ett tips om spillningshögen är gammal, är att ta vända på den och ta provet på undersidan, säger Rebecca Forsberg.

I år rapporteras om ganska god tillgång på blåbär även om de är små på sina håll.

”En ärtas storlek”

Länsstyrelsen i Norrbotten instruerar på sin webbsida hur provtagningen kan gå till:

”Allt som behövs för att delta är en liten bit i en ärtas storlek från en björnspillning och koordinaterna till fyndplatsen. Provet läggs i en vanlig påse, gärna mörkt och svalt tills ni har ett insamlings-kit. I kittet finns ett provrör, en streckkod och frankerat kuvert till Naturhistoriska riksmuseet. Med numret på streckkoden kan ni sedan följa er individ, se flera fyndplatser om björnen hittas vid flera tillfällen via databasen Rovbase.”

Provutrustningen kommer att lämnas ut på en lång rad ställen i Norrbotten. Längst ned i artikeln är utlämningsställena listade.

– Det går också att ringa och önska en plats där en brevlåda med provkit sätts ut – eller be länsstyrelsen skicka provkit hem till dig, säger Rebecca Forsberg.

Jägareförbundet i Norrbotten och länsstyrelsen har också utlyst en fototävling inom ramen för spillningsinventeringen.

– Man tar en bild i björnskogen och märker den #björnbajs och då deltar man i en utlottning av en ”goodiebag”, en överraskning som Jägareförbundet plockar ihop och skickar ut, säger Rebecca Forsberg.

Utlämningsställen

Här är listan över utlämningsställen:

Arjeplog: Slagnäs Lanthandel, Bröderna Sundström Laisvall, Camp Polcirkeln, Silvervägen.

Arvidsjaur: OKQ8 Arvidsjaur, Arvidsjaur Vildmarkscenter, Nära Dej Abborrträsk, Digital Lanthandel/Café Moskosel.

Boden: Gulf Harads, Gunnarsbyns Lanthandel, Jaktbutiken i Sverige AB.

Gällivare: Handlarn i Ullatti, Handlarn Nattavaara, IcaNära Dyrlinds, Skaulo, Ica Nära Polar Hakkas, Naturum Laponia Stora Sjöfallet, OKQ8 Gällivare, Fiskflyg Ritsem, STF Ritsem, Fiskflyg Stora Sjöfallet.

Haparanda: Hund och Jakt Haparanda, OKQ8 Haparanda.

Jokkmokk: Johnnys skoter och mek Vuollerim, Jokkmokks Jakt & Fiske, Kallax Flyg Kvikkjokk, STF Kvikkjokk, STF Saltoluokta, Kåbdalis Lanthandel, OKQ8 Jokkmokk, Stationskiosken Murjek, Team Sportia.

Kalix: Handlar´n i Vitvattnet, Jaktcenter i Kalix, JF Kalix Jaktvårdskrets, Töre Servicecenter OKQ8.

Kiruna: Bensinstationen Karesuando, Blinds Bensin, Ö. Soppero, Gasspecialisten, Kiruna Jakt & Fiske, kansliet, OKQ8 Vittangi, Vildmarkshörnan.

Luleå: Circle K Persön, Circle K Stationsgatan Luleå, Jägarförbundet, kansliet, Länsstyrelsen, Per-Arne Lundström, Jägareförbundet Luleå, Luleå Jaktvårdsklubb, Niemisel Livs, OK/Q8 Roknäs, OKQ8 Råneå.

Pajala: Handlar´n, Kitkiöjärvi, Kent Bengtsson, Korpilombolo, Kero, Sattajärvi, OKQ8 Pajala, Ove Hallergren, Männikkö, Sportringen Pajala, Tärendö Byggservice.

Piteå: Fritid & Vildmark, Nymans Fiske & Fritid.

Älvsbyn: Nilssons Bygg Vistträsk, OKQ8 Älvsbyn, Tempo Vidsel, E10-baren Lansjärv.

Överkalix: OKQ8 Överkalix.

Övertorneå: Ica Nära, Pello, OKQ8 Övertorneå, Rautilas Livs, Juoksengi.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!