Annons
Naturvårdsverket överväger att räkna varg med DNA-prov - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan DNA-prov
Naturvårdsverket vill bland annat veta vad det kostar att fastställa vargstammens storlek med hjälp av DNA-prover. Foto: Gettyimages
Naturvårdsverket överväger att räkna varg med DNA-prov
Naturvårdsverket ska undersöka om det är möjligt att räkna Sveriges vargar med insamling av vargskit och DNA-prover. Bland annat vill man se vad det skulle kosta.
Jaktjournalen berättade för ett par veckor sedan att norska forskare, som anlitats av Naturvårdsverket, föreslår att man lämnar den teoretiska metoden med omräkningsfaktorer när vargstammens storlek ska uppskattas. Idag räknar man alla vargrevir med valpar och tar dem gånger tio. Då får man med även vargar på vandring och vargar som inte föryngrat sig. Men siffran tio är ifrågasatt och framförallt vargvärnare tycker att omräkningsfaktorn ska vara åtta istället. Det skulle i ett slag sänka vargstammen med 20 procent.

Ska kolla att metoden funkar

Jägareförbundets rovdjursansvarige, Gunnar Glöersen, har meddelat att han är för att vargarna räknas med DNA. Och nu är alltså Naturvårdsverket inne på samma linje: – Genom att gå över till att inventera varg genom en utvidgad insamling av DNA skulle vi kunna beräkna vargpopulationens storlek direkt, utan att gå omvägen via en omräkningsfaktor. Men innan det kan bli aktuellt måste vi verifiera att metoden fungerar, se till att förvaltande myndigheter får de resultat de behöver för att genomföra sina uppdrag samt göra en ekonomisk analys, säger Jens Andersson, handläggare på Viltanalysenheten, i ett pressmeddelande. Under tiden som DNA-metoden utreds ska omräkningsfaktorn för vargstammen vara tio, meddelar Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!