Naturvårdsverket överväger att räkna varg med DNA-prov

Naturvårdsverket ska undersöka om det är möjligt att räkna Sveriges vargar med insamling av vargskit och DNA-prover. Bland annat vill man se vad det skulle kosta.

Naturvårdsverket vill bland annat veta vad det kostar att fastställa vargstammens storlek med hjälp av DNA-prover. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen berättade för ett par veckor sedan att norska forskare, som anlitats av Naturvårdsverket, föreslår att man lämnar den teoretiska metoden med omräkningsfaktorer när vargstammens storlek ska uppskattas.

Idag räknar man alla vargrevir med valpar och tar dem gånger tio. Då får man med även vargar på vandring och vargar som inte föryngrat sig.

Men siffran tio är ifrågasatt och framförallt vargvärnare tycker att omräkningsfaktorn ska vara åtta istället. Det skulle i ett slag sänka vargstammen med 20 procent.

Ska kolla att metoden funkar

Jägareförbundets rovdjursansvarige, Gunnar Glöersen, har meddelat att han är för att vargarna räknas med DNA.

Och nu är alltså Naturvårdsverket inne på samma linje:

– Genom att gå över till att inventera varg genom en utvidgad insamling av DNA skulle vi kunna beräkna vargpopulationens storlek direkt, utan att gå omvägen via en omräkningsfaktor. Men innan det kan bli aktuellt måste vi verifiera att metoden fungerar, se till att förvaltande myndigheter får de resultat de behöver för att genomföra sina uppdrag samt göra en ekonomisk analys, säger Jens Andersson, handläggare på Viltanalysenheten, i ett pressmeddelande.

Under tiden som DNA-metoden utreds ska omräkningsfaktorn för vargstammen vara tio, meddelar Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser