Annons
Närmare 1.400 vildrenar fällda på Hardangervidda i kampen mot CWD - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan CWD
Närmare 1.400 vildrenar har skjutits och provatagits på Hardangervidda i år. Arkivbild: Gettyimages
Närmare 1.400 vildrenar fällda på Hardangervidda i kampen mot CWD

Närmare 1.400 vildrenar har fällts på norska Hardangervidd i år. Det handlar om jakt på order av myndigheterna, som försöker kväva den fruktade smittan CWD.

Miljödirektoratet rapporterar om smittläget och jakten på sin webbsida. Man skjuter ned bestånden av vildren kraftigt för att minska risken för att CWD sprids vidare – och för att kunna ta prover på skjutna djur.

I år har 423 vuxna handjur, 612 vuxna hondjur, 188 ungdjur och 155 kalvar fällts. Det är totalt totalt 1.387 vildrenar som skjutits. Siffran kommer att stiga när alla rapporter från jägare kommit in.

I fjol sköts 1.440 vildrenar på Hardangervidda.

– För många har nog årets jakt varit speciell och präglad av osäkerhet och framtiden. Vi är glada för att jägarna ändå har bidragit till att skaffa viktig information om situationen på Hardangervidda och sända in CWD-prover från de fällda djuren, säger Ellen Hambro, direktör på Miljödirektoratet, på myndighetens webbsida.

Dessutom har 3.300 skjutna vildrenar från andra områden provtagits.

– Vi är glada för att vi inte funnit fler positiva djur under jakten nu i höst. Det styrker antagandet att vi er tidigt sjukdomsförloppet och det ger oss tro på att det är möjligt att bekämpa denna sjukdom, säger Ingunn Midttun Godal på Mattilsynet.

Så här skriver Jordbruksverket om CWD.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!