Jaktnyheter

Minst 85 åtlar i skogarna när björnjakten startar

Det är få björnar som skjuts vid åtel. Intresset för jakten ökar dock - speciellt i Jämtland. Foto: Gettyimages
Minst 85 registrerade åtlar kommer det att finnas i skogarna när den svenska licensjakten på björn drar igång. Störst intresse för björnåtlar är det i Jämtland.
Den som vill jaga björn med åtel måste anmäla det till länsstyrelsen. I Dalarna har en åtel beviljats, men rovdjurshandläggare Arne Söderberg tror att det finns fler ute i skogarna. – Jag tog en tur med motorcykeln, för då är det lättare att upptäcka saker och ting. När jag stannade och fikade visade korparna mig. På en kort tur hittade jag tre åtlar med material som inte är tillåtet att lägga ut – tamdjurskött, bröd och liknande, säger Arne Söderberg.

42 i Jämtland

I Värmland är det ingen som anmält åteljakt på björn till länsstyrelsen. I Gävleborg är siffran 15. – Vi hade sju och nio anmälda åtlar 2017 och 2018. Men det är väldigt sällan någon skjuter björn vid åtel – jag tror inte vi har haft ett enda fall här i Gävleborg, säger rovdjurshandläggare Sara Waern. I Jämtland har intresset för åteljakt stigit markant. Ifjol kom det in 33 anmälningar – i år har siffran stigit till 42. Eventuellt är tre ytterligare anmälningar om åtlar på väg till länsstyrelsen i Jämtland.

”Får inget svar”

I Västernorrland och Västerbotten känner myndigheterna till tio respektive elva åtlar. I Norrbotten är tjänstemännen på semester men enligt diariet har det kommit in sex anmälningar om åtelplatser. Här kan du läsa om villkoren för björnjakt med åtel. Lars Wiklund, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrland, förstår inte regeln som säger att jägare inte får släppa löshund vid åtel. – Det är ju så jägarkåren skulle vilja använda åtlarna. Vi har stött på Naturvårdsverket och frågat flera gånger, men vi får inget svar, säger Lars Wiklund.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21