Mauser M 96 100 år senare

nr11_97.jpgTyska Mauser lanserar nu en repeterstudsare med straight pull-mekanism. Vapnet har en del avancerade lösningar. Jämförelsen med en cylindermekanism är svår att undvika. Är en straight pull studsare överlägsen en med cylindermekanism?

Den tyska Mauserfabriken i Oberndorf har gamla anor och kan se tillbaka på en 185-årig historia. I slutet på 1800-talet konstruerades m/96 och m/98 som kom att revolutionera vapenmarknaden. Det stora genombrottet för Mauserfabriken kom 1871 då Kejsar Wilhelm valde deras modell 71 till de preussiska truppernas infanterigevär.
Många av dagens konstruktioner bygger i grunden på dessa mekanismer. Flera av de stora custombyggarna har stor förkärlek för Mausers m 98-mekanism. Ett exempel är Holland& Holland.

M 96
Den nya studsaren från Mauser har fått samma modellbeteckning som det hundra år äldre armégeväret dvs m/96. Bössan ser vid första anblicken ut som en vanlig studsare men med undantaget att slutstyckshandtaget sitter placerat onormalt långt fram och endast manövreras i horisontalled.

16 låsklackar
Slutstyckshandtaget manövreras i längdled. Ett löst slutstyckshuvud roterar och låser i urfräsningar dels i en stålcylinder som är gängad utanpå pipan, dels i en insats mellan pipa och låda. De sexton låsklackarna är grupperade i två rader om åtta i varje. Den totala låsytan anges till 84 mm2 vilket av Mauser påstås vara världens starkaste studsarmekanism. Huruvida påståendet är sant eller falskt är svårt att utreda.
Pipan är inte gängad i lådan på traditionellt sätt utan fastspänd med en klämkoppling. CG 4000 utnyttjar ett motsvarande system. I det fallet är syftet att kunna byta pipa och därmed kaliber. De två metalldelarna som klämmer fast pipan utgör dessutom rekylklack vars yta blir stor. Rekylklacken är plastbäddad i ett kraftigt stålbleck. Lådstjärten har motsvarande metallförstärkning i form av ett aluminiumblock. Systemet förefaller spänningsfritt och känns stumt när stockbultarna dras.

Säkring på kolvhalsen
Mauser M 96 har en kolvhalssäkring som har tre lägen med mellanläget för plundring med säkrat vapen. I säkrat läge är trycket och slutstycket spärrat. Kolvhalssäkring är ett bra alternativ då den blir lättmanövrerad och är relativt skyddad. Rekylen kan bli en överraskning för den som brukar hålla tummen längs kolvhalsen.
Testvapnets tryck hade ett lätt släp som inte påverkade skyttet märkbart. Trycket är justerbart vilket gör det möjligt att åtgärda detta lilla problem.
Kolven tillverkad i valnöt höll bra kvalitet med bra ytbehandling. Den klassiska modellen lämpar sig väl till jakt. Lite ovanligt på ett tyskt vapen. En annan fördel med kolvdesign och mekanism är möjligheten att montera kikarsiktet mycket lågt.

Skjutresultat
Precisionen lämnar inget att önska. 18 millimeter på 100 meter med jaktammunition är utomordentligt bra. En bidragande orsak är utan tvekan den välgjorda bäddningen i stocken. Pipan är naturligtvis friliggande.
När sedan vapnet skulle provas på löpande älg uppstod en viss förvirring innan hjärnan signalerade rätt till handen. Det är inte alldeles enkelt att dra rakt bakåt när handen är van vid en annan riktning. Efter lite övning började det fungera bättre. En detalj som förtjänar att nämnas är slutstyckshandtaget som dels upplevdes som i minsta laget dels sittande för långt fram. Man fick nästan sträcka sig efter det. Att justera kolvlängden finner vi inte vara något alternativ då slutstyckets bakre del känns farligt nära ögat vid repetering.
Repeteringen kändes bäst när en viss kraft användes. När en cylindermekanism stängs är mekanismen låst när handtaget är nedfällt. M 96:ans slutstycke kändes som den sista biten skulle över ett nockläge vilket kräver en del fart med en patron i loppet.

Magasin
Magasinet är av krysstyp och kan fyllas uppifrån med fem patroner. Tyvärr måste även plundring ske uppifrån då vapnet saknar underbeslag. Magasinet som sådant fungerade under testet utan anmärkningar.

Sammanfattning
Pipan och lådan har en matt blästrad yta som ger ett elegant intryck. Erfarenheten säger dock att behandlingsmetoden är känslig för repor. Även hos anrika Mauser har plasten gjort sitt intrång i form av varbygel och slutstyckshandtag.
Nya konstruktioner bjuder alltid på utmaningar. Så även Mauser M 96. Att plocka ut slutstycket visade sig inte vara så enkelt. Till att börja med måste slutstyckshandtaget plockas loss. När täckbrickan av plast avlägsnats kan slutstyckshandtaget lossas med en insexnyckel och slutstycket dras ut ur mekanismen. Proce-duren är inget man utför i skogen. Rengöring av vapnet försvåras av konstruktionen. I instruktionsboken rekommenderas läsklina.
Tekniska innovationer är alltid spännande och utmanande. Mausers satsning är positiv. Om det blir någon supersuccé får väl framtiden utvisa. Den som satsar sina pengar på en Mauser M 96 får ett tekniskt avancerat vapen. Övriga tillverkare med straight pull mekanismer ligger i en helt annan prisklass vilket talar till Mauserns fördel.

Fakta:
Mauser M 96
Modell: M 96
Kaliber: .30-06. Rikt kaliberutbud från ..243Win upp till 9,3×62.
Magasin: 5 patroner av krysstyp
Piplängd: 56 cm
Vikt: 2.8 kg
Totallängd: 106 cm
Kikarfästen: Förborrad för klackar
Pris: ca 6 900 kr
Generalagent: Normark Skandinaviska AB Malung
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser