Jaktnyheter

Mattias kan rapportera om fantastisk rådjurstam

En av de två bockar som Mattias Bergström skjutit i årets vårjakt. Foto: Privat

Mattias Bergström jagar i Tavelsjö i Västerbotten och berättar om en fantastisk rådjursstam.
- Jag har skjutit två bockar under vårbocksjakten i år - en fjolårsbock en och en riktigt tung och fin bock, berättar Mattias.

"}}
Mattias Bergström

Västerbotten har hört till de län som på grund av kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986 haft jakt på vårbockar.

– Jag har sett att det varit mycket debatt, men här uppe är uppe är det helt naturligt att gå ut och jaga vårbock, säger Mattias.

En kväll när han åkte till jaktmarken i Tavelsjö, en resa på cirka 2,5 mil från hemmet i Umeå, såg han 32 rådjur.

– Och på vår mark såg jag åtta stycken – blandat, bockar och getter. Jag har aldrig sett så mycket rådjur tidigare och det känns helt fantastiskt. Jag tror att den starka stammen är en kombination av utfodring och att vi inte haft så mycket lodjur, säger Mattias.

En kväll gick han ut och satte sig i en åkerkant och strax före skymningen kom den fina bocken på bilden ut.

– Det finns en till som är större och den ville jag spara. Han gick med huvudet nere en lång stund, men när lyfte på huvudet såg jag att det var rätt bock. Jag har köpt en ny Blaser R8 och den fick jag inviga – jättekul, säger Mattias.

Bocken var en sexa som hade basthuden kvar på hornen. Mattias vägde den aldrig, men han uppskattar det är det tyngsta rådjur han skjutit.

– Den var väldigt stor i kroppen, dubbelt så stor som en liten fjoling som jag också skjutit under jakten i år, säger Mattias.

Just nu efterlyser Jaktjournalen bilder på vårbockar som fällts runt om i landet. Gå in på vår facebooksida och lägg in en bild och berätta om den lyckade jakten. Tre jaktjournalenkepsar står på spel.

Mattias Bergströms fina bock.