Jaktnyheter

LIVE: Redan flera prisdrev på Stövar-SM för rävhundar

Humöret i topp för Gästrikerävens Guzz provgrupp. Foto: privat

Klockan 08 i morse ströks kopplen på rävstövarna i Småland. Ett rutinerat startfält med flera tidigare SM-vinnare gör upp om segertäcket. Två hundar har redan prisdrev.
- Det går bra. Men det är en del skillnad i provrutorna, några har mycket snö andra ingen snö alls, säger Jaktjournalens journalist på plats, Per Jonson.

"}}

Det är vindstilla, ett par minusgrader och strålande sol. Luften är hög, klar och fin.

– Det är riktigt bra rävjaktsväder, i alla fall på pappret, säger Per Jonson.

Flera hundar har tagit upp och drivit in räven och förhållandena i provrutorna skiljer sig åt från mycket snö, lite snö till barmark.

Två hundar går det riktigt bra för.

– Det är Raju Jocke och Jaktchamps Daisy. Daisy har prisdrev bekräftat vid det här laget och det har väl gått mer eller mindre taptfritt. Jocke har medans vi pratar fått full tid. Han ska kopplas och släppas om, säger Per Jonson.

Hur ser det ut i deras provrutor?

– Båda har provrutor utan snö och båda har obsat sina rävar.

”Extremt luttrad”

Provtiden löper fram till klockan 16 men man får koppla redan klockan 13.

– Gissningsvis kommer många koppla redan då för att spara sina hundar. Jocke är 11,5 år och den äldsta hunden i mästerskapet. Han är en extremt erfaren och luttrad hund med pannben av stål, säger Per Jonson.

Fjolårsvinnaren Speelas Garo har haft drev och kört in räven. Även vinnaren från 2020 Ebbarps Zäta har drev, men fick upp räven lite senare än de andra.

– Men det är ju lång tid kvar, det kan hända mycket, säger Per Jonson.

Gästrikerävens Guzz som hade ett tufft SM på Gotland 2021, har tagit upp en räv som gick i gryt. Men hittat en ny räv och kör nu på för fullt.

Hur är stämningen?

– Familjär. Många domare, deltagare och vägvisare känner vi sedan tidigare år. Många deltagare känner också varandra eftersom det på gott och ont är en ganska sydsvensk angelägenhet. Vi har ju bara Guzz från Ockelbo, i övrigt är det fyra från Småland, fyra från Västergötland och en från Halland, säger Per och fortsätter.

– Det är alltså många som varit med förr, och de som inte varit på SM har varit på Smålandsräven. Vi har det riktigt bra och är ett gott gäng, säger Per Jonson.

Följ Jaktjournalens liverapportering här: STÖVAR-SM FÖR RÄVHUNDAR 2022

Stövar-SM för rävhundar 2022 avgörs i morgon. Precis som idag startar provtiden klockan 08 och är slut 16.00
Häng med i Jaktjournalens liverapportering.