Alla ansökningar om bidrag ur viltvårdsfonden 2022.Bildmontage: Skärmdump Naturvårdsverket/ Gettyimages

Lista: Alla ansökningar om bidrag ur viltvårdsfonden

Tio ansökningar har kommit in till Naturvårdsverket om bidrag ur viltvårdsfonden, för bidragsåret 2022. Bland annat vill Svenska Rovdjursföreningen ha 4,2 miljoner av jägarnas pengar.

"}}

Beslut om bidrag ur viltvårdsfonden fattas under januari 2022 av Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

De sökande har i ett första steg bedömts uppfylla grundkraven för att få bidrag, det vill säga att man är en rikstäckande ideell organisation.

Nästa steg är att bedöma om de uppfyller syftet med bidraget, vilket är att ”främja viltvård eller andra liknande ändamål som är förenliga med syftet med jaktlagen.”

Tidigare ansökningar

Förra ansökningsperioden, för bidrag 2021, ansökte 18 organisationer. Endast två beviljades bidrag, Jägarnas Riksförbund och Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar.

De flesta sökande fick alltså nobben. Till exempel den jaktfientliga organisationen Jaktkritikerna som önskade 4,7 miljoner kronor.

Detsamma gällde Svenska Rovdjursföreningen som önskade 2,3 miljoner kronor. ”Genom vårt arbetssätt och vårt sätt att kommunicera strävar Svenska Rovdjursföreningen efter att minska den starka polariseringen i rovdjursfrågorna”, skrev Rovdjursföreningen då i sin ansökan.
I år äskar Rovdjursföreningen 4,2 miljoner kronor.

Av de tio ansökningarna för 2022 uppgår det totala beloppet till cirka 27 miljoner kronor. De medel som finns är 16,8 miljoner kronor, och om organisationerna som kvalificerar sig för bidrag överstiger den summan, gör Naturvårdsverket i ett tredje steg en prioritering. De som bedöms ha bäst förutsättningar att uppfylla syftet med bidraget kommer då hamna först i kön.

SJF har treårigt bidrag

Att Svenska Jägareförbundet inte är en av de sökande beror på att de i höstas beviljades ett treårigt organisationsbidrag. Detta efter att regeringen i början av år 2021 beslutade att det så kallade Allmänna uppdraget, ska upphandlas av Naturvårdsverket.

Svenska Jägareförbundet har sedan 1938 haft det allmänna uppdraget att leda och organisera delar av den praktiska jakten och viltvården, genom ett bidrag ur Viltvårdsfonden.

I september beslutade regeringen att ge Svenska Jägareförbundet ett treårigt organisationsbidrag från 2022 till och med 2024. Det handlar om 43 miljoner kronor för 2022.

Summan baseras på 155 kronor gånger antalet lösta jaktkort för år 2022.

Regeringen beslutade också att ge förbundet ett verksamhetsbidrag om fem miljoner kronor för första halvåret 2022 för verksamhetsområdena viltövervakning, organisering och utbildning av trafikeftersöksekipage samt klövviltsförvaltning.

36 Gruppen Ideell förening                               Organisationsbidrag                  97 089

Jägarnas Riksförbund                                         Organisationsbidrag                  8 900 000

Specialklubb för kontinentala Fågelhundar   Organisationsbidrag                  300 000

Stiftelsen Rovdjurscentret De 5 Stora             Verksamhetsbidrag                   6 800 000

Studiefrämjandet Riksförbundet                      Verksamhetsbidrag                   297 600

Svenska Allmogejägareförbundet                    Verksamhetsbidrag                   4 300 000

Svenska Rovdjursföreningen                             Organisationsbidrag                  4 200 000

Svenska Älghundklubben                                   Organisationsbidrag                 1 125 000

Svenskt Viltkött                                                    Verksamhetsbidrag                   800 000

Svenskt Viltkött                                                    Organisationsbidrag                  800 000

Viltvårdsavgiften är den fastställda avgift som alla jägare betala varje år till Naturvårdsverket. Pengarna bildar viltvårdsfonden som förvaltas av Kammarkollegiet.

Jägarförbundet är dock kritiska till det sistnämnda, då man äskat om 8,5 miljoner kronor i verksamhetsbidrag.