Länsstyrelsens personal sköt svårt skadad varg

Nu har den svårt skadade vargen i Älvkarleby avlivats. På grund av risken för hot och trakasserier mot jägare som utför sådana uppdrag, valde länsstyrelsen att låta sin personal skjuta vargen.

Den vanställda vargen har nu kunnat avlivas. Foto: Länsstyrelsen Uppsala

Jaktjournalen har rapporterat om vargtiken som fastnade på länsstyrelsens övervakningskameror i början av november. Den hade svårt att röra bakkroppen.

I fredags kunde djuret befrias från sina plågor. En privatperson ringde länsstyrelsen och rapporterade om spår som den svårt skadade vargen lämnat efter sig i nysnön.

”Hot och trakasserier”

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att vargen sköts av djurskyddsskäl och att kroppen nu kommer att obduceras på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Eftersom det kan vara känsligt att avliva stora rovdjur, då det förekommer hot och trakasserier, gjorde vi bedömningen att vi själva skulle åta oss uppdraget. Nu avvaktar vi obduktionsresultatet från SVA för att få veta mer om omfattningen på vargens skada, säger Monica Eriksson, chef på enheten för vilt och hotade arter vid länsstyrelsen, på myndighetens hemsida.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser