Jaktnyheter

Kvinna förföljd av varg i Skåne

En kvinna i Skåne var ute med sina hundar när hon blev förföljd av en varg. Arkivbild Getty images.

Kvinnan var ute och gick en promenad med sina hundar när hon plötsligt stod öga mot öga med en varg. Hon vände sig om och började gå bort men vargen följde efter. Efter spårning har länsstyrelsen nu konstaterat både vargspår och spillning i området.

"}}

Det är på förmiddagen torsdagen 9 februari som kvinnan tar en promenad med sina hundar i skånska Klåvered. Plötsligt står det en varg framför henne. Hon ryggar tillbaka och vänder om. Vargen följer efter.

När kvinnan vänt sig om och börjat gå bort dyker ytterligare en varg upp men det är bara en som följer efter henne och hundarna.

Hon beskriver händelsen på Facebook, där hon också publicerar en bild på vargen.

Vargen sprang mot mig och en varg till kom upp bakom. När jag och hundarna sprang började vargarna galoppera bakom oss så jag saktade av och då med vargarna ”

Efter en stund går en av kvinnans hundar i försvar.

” När den ena var 5 m ca bakom mig valde min rottweilerkorsning att gå i försvar och backa mig och började morra och skälla. Även pudeln slöt upp bredvid”.

Backade inte undan

Vargen ska då ha lyft läpparna och morrat och inte backat trots att kvinnan skrek högt och viftade med armarna. I runt 700 meter backade hon med sina hundar tätt intill sig och med vargen på bara någon meter från hundens nos.

– Vi har fått in rapport om händelsen och har varit ute och spårat på platsen. Det var ganska dåliga snöförhållanden men vi lyckades säkra spår efter två vargar och efter ett par kilometers spårning hittade vi också spillning som nu skickats för analys, säger vilthandläggare David Börjesson på länsstyrelsen i Skåne.

Han berömmer också kvinnans agerande vid vargmötet.

– Hon har agerat helt rätt, rört sig bort och skrikigt och viftat. Föredömligt.

Kan vara nytt revir

Närmsta kända vargrevir är det vid Linderödsåsen men det är sedan tidigare känt att det rör sig två vargar i trakterna mellan Höör och Hässleholm. Det finns det spillningsprover från i somras som visar. Att det är två vargar som rör sig ganska stationärt tillsammans kan tyda på att de håller på att bilda ett nytt revir

– Vi vet att två vargar rör sig tillsammans inom ett område i mellanskåne, vi arbetar nu för att fastställa vilka individer det är. Vi är jättetacksamma för att folk rapporterar in observationer, både av djur men också av spår och spillning, säger David Börjesson.

Med tanke på att en av de här vargarna visat sig oskygg och följt efter en människa. Kan det bli aktuellt med skyddsjakt?

– Inte efter en enskild händelse. Vid sådana här händelser har vargar fullt fokus på hundarna och varken ser eller hör att det är en människa bredvid. Det är därför det är viktigt att fortsätta ge sig tillkänna genom att exempelvis ropa.

logo
Andreas Åsenheim