Krönika: ”TT-reporter eller WWF-ambassadör?”

När man hävdar att "jakt och fiske är det största hotet mot vilda djur", blir jag misstänksam. Vem står bakom en TT-text egentligen?

För en dryg vecka sedan publicerades artikeln ”Jakt och fiske största hoten mot vilda djur” på Aftonbladet.se. Jag läser den som en text baserad på tre eller fyra forskningsstudier (som jag inte tänker angripa, det får någon forskare göra).
Däremot hakar jag upp mig på det journalistiska hantverket, och att granska journalistiska texter är mer min expertis.

Vad sägs om de här formuleringarna?

”…Kanada har förhållandevis få arter som är utsatta för jakt…”

Nej det stämmer inte. Älg, caribou, varg, svartbjörn, grizzly, puma, svartsvanshjort, vitsvanshjort, för att bara nämna de stora.

”Vissa skogar […] i Sydostasien, är numera tomma och tysta. […] Det enda som syns på marken är gamla snaror och patronhylsor.”

Nej, så kan det omöjligt vara. Marktäckande massor av snaror och patronhylsor? Har skribenten verkligen varit på plats?

Skribenten envisas också med att, precis som i rubriken, kalla illegal jakt för enbart jakt och allt sammantaget ger texten mig en tendensiös eftersmak.

Vem är TT?

Jag har respekt för TT. Som journaliststudent var Tidningarnas Telegrambyrå en av de högst ansedda redaktionerna och ska man försöka sig på lite självinsikt är det nog mer troligt att gemene man läser Jaktjournalen-artiklar med större skepsis än TT-artiklar.
Att man läser våra artiklar kritiskt gör mig inget, men om TT är en helig ko börjar det bli otäckt.

I Aftonbladetartikeln står det bara att skribenten är TT, men samma artikel publiceras av vt.se och där skriver man ut skribents namn. Han heter Roland Johansson och jag har faktiskt hakat upp mig på hans texter tidigare.

I den här artikeln om valar är det bara en person som uttalar sig – en representant för Greenpeace. Vi borde ha massor med duktiga valexperter på våra universitet, varför väljer man en intresseorganisation?

Trevliga samhällsmedborgare

I den här artikeln om varg och vargjakt uttalar sig Olof Liberg, och det känns väl rätt och riktigt, men språket känns sådär snudd på tendentiöst igen. Johansson beskriver ”osäkerhetsfaktorer” för vargarna och ”lyckligtvis” var döda vargar bara ungdjur.
Jag läser det som en svensk kommentator kommenterar en landskamp.
Ska TT skriva så?

Sedan har vi den här med: Vargar tycker illa om orättvisor. Det låter som trevliga samhällsmedborgare.

Roland Johansson har också, som TT:s utsände, skrivit ett reportage om elefantmassakern i Selous. Där uttalar sig några från Tanzania Wildlife Research, vilket såklart är i sin ordning.
Men senare i texten dyker en Afrikaexpert på WWF upp. Han är också på plats och vi får veta att:

”Hela operationen bekostas av WWF. Varje elefant kostar 60 000 kronor att märka […]”

Det låter som en dyr apparat, en givmild organisation, och kanske något att skänka slantar till?
Och visst misstänker man att det är WWF som Johansson bäddat in sig hos?

Vem är avsändare?

Som jag skrev tidigare misstänker jag att Jaktjournalens texter granskas hårdare än TT:s. Jag tror allmänheten skulle känna sig lite lurad om jag som chefredaktör för Jaktjournalen skriver en text med en anonymiserad TT-byline i Aftonbladet.

Men Roland Johansson är inte bara TT-reporter, han är också WWF-reporter.

Med sin bildbyline precis under donationsknappen.

Daniel Sanchez
Chefredaktör
0300-306 21

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser