Jaktnyheter

Konflikten i Svenska Jägareförbundet: Ingen vill tala om kaoset

Alla är överens om att det är kaos i Svenska Jägareförbundet. Men ingen vill säga rakt ut vad det består av. Foto: Per Jonson, Madeleine Lewander, Mikael Moilanen, Riksdagen, privat/privat. Montage: JJ

Svenska Jägareförbundets avgående ordförande, Torbjörn Larsson, bad alla medlemmar om ursäkt; processen att välja en ny styrelseordförande har inte varit ”värdig”. Men vad kaoset, och den starka polariseringen i förbundet, beror på är ingen beredd att svara på.

"}}

Kampen om ordförandeposten i Svenska Jägareförbundet har varit infekterad. Valberedningens egen kandidat Per Klingbjer hoppade av. Det beskrivs som han ansattes hårt.

Valberedningen lyfte då fram Henry Sténson. Cirka tio dagar före stämmans nominerades styrelseledamoten Jonas Paulsson som ordförandekandidat av elva länsföreningar som ville stoppa Sténson från att väljas som förbundsordförande. Men som Jaktjournalen tidigare berättat, har Paulsson skulder till kronofogden. Han drog tillbaka sin kandidatur och lämnade samtidigt alla uppdrag i förbundet två dagar före stämman.

Ny kandidat vid midnatt

I fredags eftermiddag såg det ut som Henry Sténson stod som ensam kandidat till ordförandeposten. Men strax före midnatt nominerades styrelsens förse vice ordförande, Peter Eriksson. Elva länsföreningar röstade emot Eriksson och elvaröstade för. Den sida som ville ha Peter Eriksson hade flest mandat och han tog hem posten med knapp majoritet.

Efter stämman kunde ombuden inte enas om ett gemensamt uttalande, så det uteblev.

Avgående ordförande Torbjörn Larsson inledde förbundsstämman med att be alla medlemmar om ursäkt.

Processen bakom årets val till förbundsstyrelse har beskrivits om ”smutsig”, ”ovärdig”, och ”över all anständighet”.  Men vad konflikten består i vill ingen riktigt svara på.

Torbjörn Larsson, avgående ordförande, Svenska Jägareförbundet:

Torbjörn Larsson. arkivfoto: Mikael Moilanen

– Det har varit en maktstrid. Som ordförande och före detta ordförande har jag ingen del i vem som ska efterträda mig, det får du prata med den nya ordförande om, eller de nyvalda säger Torbjörn Larsson.

I sociala medier har tongångarna varit hårda på många håll. I ett facebookinlägg anklagades Torbjörn Larsson för att ha tagit danssteg när Peter Eriksson valdes till ordförande.
Larsson blir upprörd när han får frågan.

– Nej, det gjorde jag inte. Jag gick fram till en som satt med på stämman och sa att nu behöver vi pigga upp oss och göra lite gympa i pausen så vi kan vara pigga…

– Är det här journalistik från Jaktjournalen? Tror fan att det inte går till på det sättet. Det är väl självklart att man inte dansar för att någon förlorar i en allvarlig fråga. Det är ingen som gläds åt den mest tragiska stunden i Jägareförbundets moderna historia. Det har pågått en maktstrid som avgjordes i lördags. Sedan får vi ser vad den får för efterföljd, säger Torbjörn Larsson och fortsätter:

– Vill ni reda ut vad som har hänt är det mer än rykten och enskilda facebookinlägg att titta på. Det är en komplex historia.

Vad är det för historia då?
–  Jag har avslutat min förtroendemannatid i förbundet. Jag ska inte tala för Jägareförbundet.

Är det inte att göra det lätt för sig att svara så?
– Tvärt om. Jag ska inte stå vid sidan om och driva en process eller tycka saker, svarar Torbjörn Larsson.

Bo Sköld, tidigare generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet:

Generalsekreterare Bo Sköld slutade på dagen på grund av utvecklingen i förbundet den senaste tiden. Foto: Madeleine Lewander

I fredags eftermiddag avgick generalsekreterare Bo Sköld med omedelbar verkan. Till Jägareförbundets tidning Svensk Jakt kommenterade han kort att processen att ta fram en ny styrelse och ordförande, har gått för långt och utanför alla ”rimliga och anständiga ramar.”

Inte heller han vill svara på frågan om konflikten eller varför han hastigt slutar.

– Jag har informerat mina medarbetare via Svensk Jakt, det räcker.

Han skrattar när han ombeds kommentera konflikten i förbundet:
– Den får dom hantera, säger Bo Sköld.

Henry Sténson, valberedningens förslag till ordförande:

Henry Sténson Bild: Privat och Jägareförbundets logotyp, montage

Sténson tog inte hem ordförandeposten och förlorade även sin plats i förbundsstyrelsen. Han har ännu inte bestämt sig för om han kommer uttala sig om förbundsstämman och kandidaturen, eller inte. Men han är tydlig med en sak:

–  Det har varit väldigt mycket dramatik och jag vill vara tydlig att jag tycker det är helt fel att folk ska lämna förbundet, säger han.

Han är stockholmaren som nu har blivit medlem i Rättviks jaktvårdskrets.
­­– Grabbarna i Rättvik är föredömen. De fokuserar på sakfrågan och på förbundet, säger Henry Sténson.

KG Abramsson, ordförande i Västerbottens länsförening:

Karl Gustav Abramsson, ordförande i Jägareförbundet i Västerbotten. Arkivfoto: Istock och Riksdagen

Västerbottens länsförening är en av de elva län som valt att ta fram utmanarkandidater till Sténson.

­– Det var en jobbig stämma. Den jobbigaste jag varit med om, utan att överdriva, säger KG Abramsson.

Vad har gjort valet så polariserat?
– Det har vi grunnat på under en ganska lång tid. Det har handlat väldigt mycket om hur den blivande förbundsstyrelsen ska se ut, men också annat som är orsak till att man vill ha en förändring. Möjligtvis framkom det under stämman att man tycker det har styrts för mycket från Öster Malma. Men under de senaste åren har det inte varit så, säger han.

Vad är det för konflikt?
– Det är svårt att säga. Det är en förtroendefråga. Slutligen hamnar man i en fråga om vem man har störst förtroende för och då föll valet inte på Sténson.

Varför inte?
– Det ska du inte förhöra mig om. Det är många som försöker rota i allt det som varit och sagts i sociala medier. All information jag själv har behåller jag för mig själv. Jag kan inte ställa upp för Sténson, det tycker jag räcker. Det handlar inte om att nervärdera en människa eller Sténson som person, utan tillit till förmågan att leda Sveriges största organisation för jakt och viltvård, säger KG Abramsson.

Han hade gärna sett att länsföreningarna kunnat enats i en skrivelse när valet av ordförande var klart.

­– Det har varit en jobbig stämma. Intrycket man har fått är att jag tror det kommer ta rejält med tid innan man har hunnit smälta det här. Däremot finns det ingen tid att förlora när det gäller sammanhållning och samarbete. Jag tillhört ett stort och starkt jägareförbund. Punkt slut.