Annons
"Karl Hedin blev häktad på sagolika skäl" - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan Karl Hedin
Karl Hedin blev glad över att se sina supportrar demonstrera sitt stöd för honom när han var på väg in till dagens rättegång, där det blev hård kritik från advokaterna om att utredningen inte var objektiv. Foto: Anders Ljung
"Karl Hedin blev häktad på sagolika skäl"
Hård kritik från försvaret när Hedinmålet avslutades

Vid dagens sjätte och sista rättegångsdag i Hedin-målet yrkade åklagaren Lars Magnusson på att det ska bli minst ett halvår i fängelse för Karl Hedin och hans 30-årige skogvaktare för att de har försökt döda varg illegalt den 26 oktober 2018. De tilltalades advokater svarade med svidande kritik om brist på bevis och att utredningen inte gjorts objektivt.

Domen meddelas av Västmanlands tingsrätt fredagen den 19 mars klockan 13.

Frågan om paret från Norberg, den 52-årige mannen och 50-åriga kvinnan, hanterat gift för att kunna döda varg försvann från åklagarens slutanförande. Det beror på att Lars Magnusson under rättegången inte fick spela upp de polisförhör som gjordes med kvinnan innan hon delgavs misstanke för medhjälp till förberedelse av grovt jaktbrott.

Lars Magnusson vill också att det blir en företagsbot för Karl Hedin AB om det blir en fällande dom för det misstänkta försöket att jaga varg.

Sammanfattningen

Här är en sammanfattning från Jaktjournalens direktrapportering från den sista:

Med sina föredrag söker Hedin acceptans för illegal jakt för att få ner antalet vargar, hävdade åklagaren. Det kallas för lokal förvaltning.

– Hedin vill att det ska skjutas varg och i efterhand åberopas paragraf 28 om nödvärn mot en varg som angriper en jakthund, påstod åklagaren.

– Jag har inte förvanskat avlyssnade samtal. Hedin var ute på marken för att se om det kunde skjutas en varg. Han lever som han lär och hade vapen med sig. Det fanns 308-patroner i hans bil. Min teori är att han hade sin studsare med sig och gjorde patron ur i bilen.

”Fingret på avtryckaren”

– Till systern säger Hedin att han har fingret på avtryckaren ”och inte skjutit så många såna där”, refererade åklagaren och menade att det inte var något skämt.

– Jag har aldrig tvivlat på att de två försökt skjuta varg. Det är styrkt att de har varit i Virsbo för att söka efter varg. De bör få fängelse i minst sex månader, krävde åklagaren.

Kopplingen till Karl Hedin AB gör företagsboten relevant, menar Lars Magnusson.

– Det är minst 500.000 kronor för varje brott som det är ett halvårs fängelse för, ansåg han.

Sven Severin, Karl Hedins advokat, svarade med att målet kan ses som ”ett spaningsmord på en varg som inte finns”.

– Utredningen har kostat stora summor, konstaterade Severin.

– Vittnen har hörts utomlands. Aska har sänts till utlandet för att undersökas för att hitta spår efter varg. Men det finns inga som helst bevis, enligt Severin.

”Giftfynd inget bevis”

Att det hittats gift på marken 2012 är heller inget bevis, menar advokaten.

– Fallet har lett till lidande för alla inblandade och Hedin har inte fått jaga på tre säsonger eftersom polisen har hans jaktvapen, sammanfattade Severin.

– Utredarna har haft en hypotes och bortsett från allt som stör den hypotesen.  Karl Hedin har inte fått en objektiv utredning på grund av aktivistiska tjänstemän.

Severin menar att det i grunden handlar det om en tragisk familjesituation, när den 50-åriga kvinnan började påstå saker om jaktbrott.

– Det resulterade i att det gjordes ett tillslag av poliser som ska bekämpa terrorism.

”Sagolika skäl”

Hedin fick sova i fyra nätter på golvet i en fyllecell, när han var anhållen.

Allt gjordes för att förnedra honom, enligt Severin, som också hävdar att den hemliga telefonavlyssningen inte var laglig.

– Det fanns ingen dödad varg. Han blev häktad på ”sagolika skäl”, förklarade Severin om Hedin.

”Köpt allt kvinnan sagt”

Klas Bjuremark, advokat för Hedin AB, tillbakavisade helt skälen för att ha företagsbot. Den dök upp först i stämningsansökningen och visar att förundersökningen skötts märkligt, ansåg Bjuremark

– Det bara slängs på i slutet, utan att det utretts, sa han.

– Man försöker bara lassa på så mycket som möjligt i förhoppningen att något ska fastna, kommenterade Klas Bjuremark.

– Att det är orimligt att vara på plats under drygt 30 minuter på lunchtid i lågskor och tro att det ska gå att skjuta varg på chans inser till och med jag som inte är jägare, förklarade Bjuremark.

Thomas Martinson, 52-åringens advokat, förklarade att utredningen kantrade redan från början.

– Noa-polisen har köpt allt kvinnan sagt. Varför bortses det från allt som behöver undersökas om kvinnans påståenden, som lögnen om hennes tumör? undrade Martinson.

Göran Witt-Strömer, 30-åringens advokat, pekade på att det inte finns något som talar mot hans klient. Utredningen har inte varit objektiv, hävdade Göran Witt-Strömer.

Här kan du läsa hela liverapporteringen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!