I det här provröret förvaras hårstrån som hittades på platsen där en drever sannolikt blev dödad av varg i fredags. Foto: Privat

Kan hårstrån i det här provröret avslöja vilken varg som dödade drever?

Närmare 15 jägare har gått skallgång i området där en drever med största sannolikhet blev dödad av varg i fredags. Nu står hoppet att få reda på vargarnas identitet till några hårstrån som hittades där hundens pejlhalsband låg.

"}}

– Jag kröp runt på marken och hittade hårstrån som jag tror kommer från varg, säger en jägare som engagerat sig i ärendet.

Jaktjournalen har berättat om drevern som släpptes norr om Ockelbo i fredags och jagade för fullt när den plötsligt tystnade.

Till att börja med hittade man bara pejlhalsbandet efter hunden.

– Det finns inga märken efter tänder vare sig på klumpen eller halsbandet. Men sedan var det en skarpsynt dam som noterade att plasten på antennen är avskavd ända in till trådarna på ett ställe. Det kan förklara hur hunden kunde tappa halsbandet, säger jägaren.

Topsa antennen?

Det kanske går att topsa antennen i jakt på DNA?
– När det händer en sådan här grej är man inte riktigt med i matchen och tänker på allting. Nu har vi ju plockat och grejat med halsbandet, man har haft det i fickan och så vidare. Jag tror DNA blir svårt att hitta på den, svarar jägaren.

En labrador kallades in på fredagskvällen och cirka 250 meter från platsen där halsbandet återfanns låg inälvor efter hunden. Men på måndagen kom besked från länsstyrelsen, att det är mycket svårt att särskilja hund-DNA och varg-DNA.

– Vi är 15 man som gått skallgång i området för att försöka hitta vargskit, men vi har inte hittat någon. Däremot hittade jag tre hårstrån och de har jag i ett provrör. Kanske går det att få fram DNA från dem. Länsstyrelsens personal ska komma hit och hämta provröret, berättar jägaren.

Flera vargrevir finns i närområdet och därför är det viktigt att få fram vilka vargar det är som dräpt drevern.

Attacken ökar oron för att använda löshundar i området.

– Dagen innan drevern togs hade jag ett ordentligt drev med min stövare i samma område. Nu lär det dröja innan man vågar släppa igen – om man vågar det, säger jägaren.

Krävs hår som lever

Mikael Åkesson, genetiker på Grimsö viltforskningsstation, säger att det är svårt att skilja varg från hund när de båda arternas DNA är blandat.

– Vi har i dagsläget inga metoder att särskilja varg-DNA på ett hundkadaver. De markörer vi tittar på är så närbesläktade att det inte går att skilja hund och varg när DNA:et är blandas, säger Mikael Åkesson.

Han säger också att det är möjligt att topsa antennen på pejlhalsbandet och se om det finns varg-DNA som inte är kontaminerat av hund-DNA.

Det är går också att fastställa ett djurs genetiska identitet med hjälp av hårstrån.

– Är det hårstrån från en varg, så är det fullt möjligt att göra en identifiering. Det har vi gjort tidigare. Men det krävs att det är ett levande hårstrå, som har tillväxt i roten. Det krävs bortslitet hår som är i tillväxt, säger Mikael Åkesson.