Justitieutskottet föreslår lättnader i vapenregler

Idag föreslog justitieutskottet lättnader i reglerna för svenska jägare och sportskyttar. Det handlar om utökad vapengarderob, slopade femårslicenser och tillståndsbefriade ljuddämpare, skriver Jakt & Jägare.

Riksdagens justitieutskott föreslog idag lättnader i vapenreglerna och skärpta straff för vapenbrott. Den 18 juni hålls en debatt om förslaget och samma dag tar riksdagen beslut.

Det här är förslaget i korthet:

 • Utökad vapengarderob
  Enligt förslaget ska vapengarderoben utökas från dagens sex vapen och tillståndskravet för ljuddämpare ska slopas.
 • Inga femårslicenser
  De tidsbegränsade licenserna för flerskottshandvapen och helautomatiska vapen ska slopas.
 • Vapenpasset ska gälla i Sverige
  Det europeiska vapenpasset ska gälla även i Sverige.
 • En översyn av vapenlagstiftningen
  – När regeringen lagt implementeringen av EU:s vapendirektiv i långbänk är det bra att justitieutskottet pekar ut en riktning. KD kommer inte att medverka till en överimplementering av direktivet, utan förenkla för laglydiga jägare och sportskyttar, säger Andreas Carlson (KD), vice ordförande i justitieutskottet, till Jakt & Jägare.
 • Skärpta straff för vapenbrott
 • Skärpta straff för vapensmuggling
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼