Justitieutskottet föreslår lättnader i vapenregler

Idag föreslog justitieutskottet lättnader i reglerna för svenska jägare och sportskyttar. Det handlar om utökad vapengarderob, slopade femårslicenser och tillståndsbefriade ljuddämpare, skriver Jakt & Jägare.

Riksdagens justitieutskott föreslog idag lättnader i vapenreglerna och skärpta straff för vapenbrott. Den 18 juni hålls en debatt om förslaget och samma dag tar riksdagen beslut.

Det här är förslaget i korthet:

 • Utökad vapengarderob
  Enligt förslaget ska vapengarderoben utökas från dagens sex vapen och tillståndskravet för ljuddämpare ska slopas.
 • Inga femårslicenser
  De tidsbegränsade licenserna för flerskottshandvapen och helautomatiska vapen ska slopas.
 • Vapenpasset ska gälla i Sverige
  Det europeiska vapenpasset ska gälla även i Sverige.
 • En översyn av vapenlagstiftningen
  – När regeringen lagt implementeringen av EU:s vapendirektiv i långbänk är det bra att justitieutskottet pekar ut en riktning. KD kommer inte att medverka till en överimplementering av direktivet, utan förenkla för laglydiga jägare och sportskyttar, säger Andreas Carlson (KD), vice ordförande i justitieutskottet, till Jakt & Jägare.
 • Skärpta straff för vapenbrott
 • Skärpta straff för vapensmuggling
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nytt bolag höjde jaktarrende med 55 procent

Skogsbolaget höjde arrendet med 55 procent och gav jaktlaget sex dagar på sig att lösa ekonomin. ”Flera i laget kommer att hoppa av och för resten blir det dubbelt så dyrt tills vi hittar nya medlemmar” berättar en jägare.

Öppnar för enklare distribution av vildsvinskött

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hade i vecken möte med lantbruksorganisationer och jägarförbund. Agendan var vildsvinen och målsättningen var att klargöra de utmaningar vildsvinen bidrar till. Regeringen hoppas till hösten kunna fatta beslut som möjliggör enklare försäljningskanaler för vildsvinskött.
ANNONS ▼

Annonser