Jaktnyheter

Juridisk strid väntar om norsk vargjakt

Även i Norge avgörs vargjakten i domstolar. Foto: Gettyimages

Den norska regeringen tar juridisk strid för att jakten på vargar i fyra revir inom den norska vargzonen ska kunna genomföras. I nuläget har Oslo tingsrätt stoppat jakten.

"}}

Norges jägar- och fiskarförbund, NJFF, rapporterar om vargjakten, som stoppades efter överklaganden från norska värnarföreningar.

Jakten får inte genomföras och staten ska betala 450.000 kronor till värnarföreningarna för deras rättegångskostnader.

Nu meddelar Norges klimat- och miljöminister att den stoppade jakten kommer att överklagas.

Överklagar

– Jag är inte enig med tingsrättens slutsats och menar att den beslutade licensjakten bör genomföras. Jag har därför beslutat att överklaga tingsrättens beslut till Borgarting lagmansrätt. Jag hoppas att överklagandeärendet kan genomföras snabbt, så att vi får ett slutgiltigt förtydligande om årets licensjakt, säger klimat- och miljöminister Espen Barth Eide i ett pressmeddelande som citeras av NJFF.

Norges jägar- och fiskarförbund följer ärendet och manar på politikerna.

Ordföranden i NJFF, Knut Arne Gjems, poängterar vikten av en aktiv vargförvaltning även innanför vargzoonen. Han framhåller att den inställda licensjakten är svår att förstå för de människor som lever med vargarna nära inpå sig.

Vargstammen drabbar löshundsjägare och älgstammen inom vargzonen hårt, menar Gjems.

– NJFF räknar med att både regering och storting går några varv för att klargöra den olösta situationen kring vargförvaltningen som nu uppstått i praktiken. Vi kräver handling från våra politiker nu, avslutar Gjems på NJFF:s webbsida.

Två av reviren där jakten nu är stoppad delas med Sverige – Römskog och Bograngen.