Jaktnyheter

Jämthund ihjälbiten av varg under ståndskall på älg

Jämthunden dog på axlarna på sin husse, på väg ned till bilen. Foto: Privat
En 5,5-årig jämthundshane dödades i lördags av vargar som tog hunden när han skällde ståndskall. Ägaren hittade hunden levande, men den var helt förlamad och dog på vägen ned till bilen.
– Det var ingen barnlek att träffa barnen efteråt. Man jagar några dagar om året, men för det mesta är hunden en kär familjemedlem. Det här var hårt, säger hundägaren till Jaktjournalen. Man jagade i Tevansjö mellan Laforsen och Ramsjö i Ljusdals kommun. Kalven blev skjuten och jämthunden fortsatte med kon. Han förföljde henne i en mil och det gick in på grannmarken. – Vi tog bilen för att åka runt och hämta honom. Han stod och skällde i berget Skarpen och vi lyssnade i 20 minuter. Plötsligt blev det tyst och Garminpejlen visade att han var kvar på samma plats, berättar hundägaren. Han tog med sig en kompis och började gå mot platsen där hunden var. Man visslade och ropade på jämthunden, men fick ingen reaktion tillbaka. – Då vände jag mig om till kompisen och sa, att nu får vi nog fan hämta en död hund, berättar mannen.

Förlamad

När han fann sin hund var den fortfarande vid liv. – Han stirrade och blinkade med ögonen, men han kunde inte röra sig. Jag tog upp honom i famnen och skrek rakt ut i ren förtvivlan. Han började bära sin svårt skadade hund ned mot bilen. Men räddningsaktionen var förgäves, hunden dog på sin husses axlar. Länsstyrelsens besiktningsman har tittat på kroppen och konstaterat att hunden fått bett i baklåren, korset, ryggen och nacken. Området ligger inom Prästskogsreviret men det aktuella jaktlaget har inte haft problem med vargar. Man skyddar sig också så gott det går med SMS-kedjor där hundförare och djurägare varslar varandra när de ser varg eller spår av varg. Det hjälpte inte.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

De små barnen i familjen har tagit händelsen hårt. Sonen ritade en teckning – ett sätt att bearbeta sorgen, tror pappan.

 

Attacken inträffade i Tevansjö. Karta: Hitta.se