Annons
Jakttidshandläggare frias från anklagelser om jäv - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan jo-anmälan
Ebba Henning är inte jävig. Det slår Justitieombudsmannen fast i sitt beslut. Foto: Naturvårdsverket, montage
Jakttidshandläggare frias från anklagelser om jäv

Justitieombudsmannen, JO, friar Naturvårdsverket och handläggare Ebba Henning Planck från anklagelserna om jäv. Hon har jobbat med frågor om nya jakttider och anmäldes av Svenska Rovdjursföreningen och föreningen Jaktkritikerna, för sin jaktliga bakgrund.

I JO-anmälningarna ifrågasatte bland andra Svenska Rovdjursföreningen och föreningen Jaktkritikerna om Naturvårdsverkets handledare och projektledare Ebba Henning Plank är opartiskt. Anmälarna hävdade att hennes kopplingar till jakt medför att Naturvårdsverket inte kan garantera att hennes arbete utförs objektivt och opartiskt.

JO Katarina Påhlsson slår nu fast att det går att jobba som handläggare på Naturvårdsverket och ha jaktlig bakgrund.

Ebba Henning Planck har förflutet inom Jägareförbundets kvinnliga, jaktliga nätverk JAQT. Hon har också drivit ett bolag där hon angett jaktturism som en av verksamheterna.

När hon tillträdde sin tjänst på Naturvårdsverket avsade hon sig förtroendeuppdrag hos Jägareförbundet. På Naturvårdsverket har hon jobbat med frågan om nya jakttider.

Känslor om ekorrjakt

I en intervju i Jaktjournalen hösten 2019 kommenterade Ebba Henning Planck JO-anmälningarna:

– Vi har föreningsfrihet och vilka fritidsintressen jag har hör inte hit. Förslaget innehåller mycket, som att avskaffa brunstuppehåll på älg, vårjakten på bock och jakttiderna för vildsvin, men det är som att ekorren har satt känslorna i svall.

JO Katarina Påhlsson skriver i sitt beslut:

”Av Naturvårdsverketets remissvar framgår att verket prövade frågan om Ebba Henning Planck var jävig i ärendet rörande övesyn av jakttider så snart det fick kännedom om Jaktkritikernas synpunkter. Mot bakgrund av det och med hänsyn till jakttidsberedningens syfte och arbetssätt samt vad som har framkommit om verksamheten Ebba Henning Plancks bolag och hennes minskade engagemang i Svenska Jägareförbundet, finner jag inte skäl att rikta någon kritik mot Naturvårdsverkets handläggning av jävsfrågan.

Det som anmälarna har uppgett i övrigt ger inte anledning till några ytterligare åtgärder eller uttalanden från min sida.”

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!