Jaktnyheter

Jakthund sköts i huvudet av främling – hemma på gårdsplanen

Jakthunden LVA blev skjuten i huvudet av en okänd person, när hon var ute på sin inhägnade gård. Foto:GettyImages/privat, montage

Natten till fredag när viltspårchampionen LVA var ute för en kvällskiss på gårdsplan, stannade en främmande bil till utanför staketet. Från bilen sköt någon hunden i huvudet.
- Vem vevar ner rutan och skjuter ett oskyldigt djur bara så där? Frågar sig LVAs matte Inger Karlsson.

"}}

Det är på en lantligt belägen fastighet i Ölmhult utanför Karlstad som händelsen utspelade sig.

Inger Karlsson jobbar natt inom äldreomsorgen och var på arbetet. Hemma var hennes make Perra Karlsson och hundarna LVA och Conrad. Klockan var 00:45 in på fredagsdygnet när Perra stängde av tvn och släppte in hundarna för en nattlig kiss.

– Så hörde han att hundarna började skälla och han stoppade ut huvudet för att ropa på dem. Men då hör han en smäll och hur ena hunden skriker till, säger Inger Karlsson.

Gården är inhägnad med fårstängsel och hundarna befann sig cirka 40 meter från huset, nära en liten landsväg. Det är ingen genomfartsväg och normalt är det inga andra än de som bor längs vägen som kör där.

– Hundarna kom till Perra när han ropade och när de är inne i köket ser han hur LVA blöder från huvudet. Skottet har gått vid tinningen, mellan ögat och örat i en rak linje, berättar Inger.

Inger Karlsson och LVA.
Foto: Privat

Viltspårchampion

LVA har mirakulöst överlevt. Fredagen har hon spenderat hos veterinären som röntgat och sytt. Ett sår är öppet så att sårvätska kan komma ur.

– LVA har verkligen haft änglavakt.

LVA är meriterad.
Foto: Privat

LVA har fått sitt namn efter siffran, hon är en jaktlabrador och Ingers elfte hund (kullen skulle heta något på L). Hon ä viltspårchampion, men kan också leta löss, granbarkborre och pyroteknik.

– Hon är så lättlärt den här hunden. Hon kan allt, säger Inger.

Polisanmält

Händelsen är polisanmäld och brottet är rubricerat som djurplågeri. Inger och Perra känner inte till några liknande händelser och det verkar ha varit lugnt i trakten för övrigt.

– Vi har ett högt fårstängsel, ingen kan ha känt sig hotad. Jag funderar på om den eller dem i bilen kan ha varit ute på stöldturné och så kom hundarna och störde. Men jag vet förstås inte.

– Vad hade hänt om gubben varit ute, hade de skjutit honom då? Frågar sig Inger.

Händelsen har naturligtvis skakat om. Ingen av dem vet vem som sköt eller varför, inte heller med vilket vapen. Någon tomhylsa har de inte kunnat hitta.

Återhämtning

– Jag såg bara bakljusen men är 99 procent säker på att det var en Volvokombi av nyare modell, men jag kunde inte se färgen eller en nummerskylt, säger Perra Karlsson.

Denna fredagskväll ligger LVA i soffan bredvid matte och vilar.

– Man tror ju inte att ens hund ska bli skjuten hemma på gården mitt i natten. Om det hade varit under jakt i skogen hade man kanske kunnat förstå lite.

– När jag kom hem i morse gick jag och tittade mig över axeln. Det känns inte bra det här, men man måste ju komma över det. Sen är det bara att hoppas att LVA inte blivit skotträdd efter detta, säger Inger Karlsson.

Skottet har gått genom huvudet. LVA har haft änglavakt. Foto: Privat