”Jakthärvan”: En anklagad frias från misstankar

En av de inblandade i den så kallade "jakthärvan" i Västmanland avförs nu från utredningen. Han är inte längre misstänkt för några brott i den påstådda illegala rovdjursjakten.

Man hittade inga benrester efter uppeldade vargar på sågverket i Karbenning. Två vittnen har hoppat av och nu frias en av de anklagade från misstankar. Foto: Mikael Moilanen

VLT berättar att åklagare Lars Magnusson skriver till Västmanlands tingsrätt, att en 59-årig man inte längre är misstänkt. Det utredningsmaterial som polis och åklagare har tyder inte på att mannen varit inblandad i några brott.

– Att min klient överhuvudtaget blev häktad är en skandal. Jag har aldrig varit med om att en så svag brottsmisstanke resulterat i att en person blir häktad, säger 59-åringens försvarare, advokat Per Svedlund, till VLT.

Mannen greps tillsammans med fyra andra män, däribland industriledaren och vargdebattören Karl Hedin, den 26 oktober och satt häktad i elva dagar. Åklagare Lars Magnusson hävdar att männen gjort sig skyldiga till jakt på bland annat varg.

Samtliga inblandade nekar till brott och som Jaktjournalen tidigare rapporterat har två vittnen hoppat av utredningen. Man fann inte heller några rester efter någon uppeldad varg i AB Karl Hedins sågverk i Karbenning.

Tror inte någon blir åtalad

Advokat Per Svedlund poängterar för VLT att hans klient hela tiden hävdat sin oskuld gällande de anklagelser som ett vittne, en närstående till en av de misstänkta, försett polis och åklagare med.

– Den enda bevisningen som presenterades mot min klient var således andrahandsuppgifter lämnade av en närstående till en annan misstänkt, en närstående som inte ens är skyldig att vittna i en rättegång, säger Per Svedlund till VLT.

Mannen han företräder kommer nu att begära skadestånd hos justitiekanslern för den behandling han utsatts för.

Per Svedlund är tveksam till om det blir några rättsliga påföljder alls i fallet med den påstådda illegala rovdjursjakten i Västmanland.

– Nej, jag tror inte någon blir åtalad i slutändan, säger han till VLT.

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser