Jaktnyheter

Jaktbranschen laddar för ökad efterfrågan på ljuddämpare

Ulla Swärd med en av de ljuddämpare Stalon tillverkar och säljer.

Nu höjer jaktvapenbranschen beredskapen för ökad efterfrågan på ljuddämpare. I lilla byn Stalon i Lappland sammanfaller de nya reglerna med en planerad utökning av tillverkningen.
- Vi bygger en maskinhall som är dubbelt så stor som hela vår nuvarande anläggning, säger Ulla Swärd på ljuddämparfabriken som har samma namn som byn, Stalon.

"}}

Riksdagens ledamöter har beslutat om en lagändring för ljuddämpare som börjar gälla 1 juli 2022. Nytt blir att det inte längre krävs separat tillstånd för att köpa och inneha ljuddämpare till sitt vapen. Enda kravet är att man har licens på vapnet som ljuddämparen ska sättas på.

Lagändringen omfattar alla jaktvapenklasser.

På Staffans vapen i Dalarna räknar man med ökad efterfrågan på ljuddämare, men ännu märks inget jättestort tryck från jägarkåren.

Större beställning

– Det är ingen rusning, men vi märker att det är fler som frågar och vi har beställt 20-25 procent fler ljuddämpare. Vi tror att efterfrågan kommer att öka eftersom alla ammunitionsklasser, även klass 3 och klass 4 som det varit svårt att få tillstånd för, kommer att omfattas av de nya reglerna, säger Staffan Leth, ägare av Staffans vapen.

Han upplever att alla jägare inte ännu känner till att lagändringen är på gång.

Ulla Swärd har jobbat elva år på företaget Stalon, som ligger i Lappland byn och byn Stalon och har funnits sedan 2007. 13 anställda tillverkar omkring 20.000 ljuddämpare per år.

– Just nu har vi inte kapacitet att göra fler ljuddämpare. Men vi har redan tidigare planerat en utökning och bygger en ny maskinhall, dubbelt så stor som hela vår nuvarande anläggning, som ska vara inflyttningsklar under försommaren, säger Ulla Swärd.

Rusch i sommar?

Hon råder vapenhandlarna att lägga sina ordrar i god tid före sommaren.

– När vi kommer in i sommaren påverkar semestrar och annat produktionen. För vår del hade vi gärna sett att den nya lagstiftningen trätt i kraft 1 januari, säger Ulla Swärd.

Karl-Arne Dahlin, vapensmed i Säter, tycker likadant.

– Nu kommer rusningen att komma när det blir som mest att göra inför jaktsäsongen. För min del hade reglerna kunnat ändras vid årskiftet, säger Karl-Arne Dahlin.

Han upplever att jägarna just nu avvaktar med att beställa ljuddämpare.

– De vill inte lösa licens när ljuddämparna snart kan köpas bara man har licens på vapnet som dämparen ska sitta på, säger Karl-Arne Dahlin.