Jaktbilen som klarar över 60 mil på en uppladdning

Vi jägare gillar ju pickuper. Det är bekant för alla som mött upp på en samling inför en jakt. Nu har amerikanska företaget Rivian utvecklat både en pickup och suv med rejält vridmoment, fyrhjulsdrift och dessutom skaplig körlängd.

En ny elpick med räckvidd på över 60 mil på en uppladdning gör helt plötsligt modellen attraktiv för oss jägare som kör mycket. Foto: Pressbild

De två modellerna R1S och R1T lanserades i slutet av 2018 efter år av utveckling. Grundaren och Rivians vd ville skapa en produkt som inte fanns på marknaden redan.

– Vi började med en blankt ark och har under flera år utvecklat teknologin för att kunna leverera idealfordonet till den aktiva kunden. Detta innebär en bil som har bra dynamiska köregenskaper för att klara alla underlag, en bil med bra lastmöjligheter samt förmågan att kunna köra långt på en uppladdning. Rivian har genomgående utvecklat fordonet med fokus på äventyr i alla detaljer och beslut, säger han i ett pressmeddelande.

Suv-modellen R1S som också levereras med stor batterikapacitet. Foto: Pressbild

Både SUV-modellen R1S och Pickupmodellen R1T kan när de levereras med största batteriet (180 kWh) köra mer än 400 miles (motsvarande 60 mil) på en uppladdning. Bilens laddsystem möjliggör också snabbuppladdningar så endast en halvtimmes batteriladdning ger 30 mil.

Bilarna är fyrhjulsdrivna och varje hjul har en elmotoreffekt på cirka 200 hästkrafter. Tillsammans ger 180kWh batteriet motorkraft på drygt 700 hästkrafter. Det totala vridmoment mot mark blir enligt Rivian 14 000 Nm vilket ger både en snabb acceleration och en hög topphastighet. Samtidigt är modellerna starka i terräng.

Storleksmässigt ligger Pickupmodellen snäppet större än Toyota Hilux. Den markfria maxgången är 28 centimeter men kan regleras elektroniskt.

Priset då? Styvt 600 000 kronor går kalaset på. Rivian startar tillverkningen av den kraftigast motorn först. Senare kommer de också tillverka två klenare elmotorer till de båda modellerna.

Mer info om Rivian hittar ni här>>

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼