Annons
Jakt på 200 hjortar ska visa om bågjakt passar i Sverige - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
10 månader sedan
200 vitsvanshjortar, fällda i Finland, ska visa om bågjakt är något för Sverige. Foto: Gettyimages
Jakt på 200 hjortar ska visa om bågjakt passar i Sverige

Frågan om jakt med pilbåge i Sverige har blivit en långbänk. Nu inväntar Naturvårdsverkets personal en stor vetenskaplig studie i Finland innan det kan komma ett förslag om svensk bågjakt.

– I det finska forskningsprojektet ska man skjuta 100 vitsvanshjortar med gevär och 100 vitsvanshjortar med pilbåge och sedan jämföra resultaten, säger Nils Mårtensson, handläggare på Naturvårdsverket, till Jaktjournalen.

Diskussionen om jakt med pilbåge i Sverige har pågått i årtionden. Jaktformen fanns också med när Naturvårdsverket förberedde beslut om nya jakttider i Sverige. Men i februari i år lyftes frågan ut från processen med nya jakttider.

– Vi fick synpunkter i remisshanteringen och SLU:s vetenskapliga råd för djurskydd tyckte att det behövdes mer fakta, säger Nils Mårtensson.

Skjutavstånd och flyktavstånd

I den finska forskningsstudien ska man nu jämföra parametrar som stress och köttkvalitét hos vitsvanshjortar som skjutits med pilbåge respektive gevär.

– Man tittar också på exempelvis skjutavstånd, flyktavstånd efter skottet eller pilen och hur mycket eftersökshund fått användas, säger Nils Mårtensson.

Resultatet från den finska studien ska publiceras under 2022 eller 2023. Först därefter ska svenska myndigheter återigen prova frågan om svensk bågjakt.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!