Jaktnyheter

Jägareförbundet vill ha licensjakt på 60 vargar – överklagar besluten

Jägareförbundet överklagar besluten om vinterns licensjakt på varg. Foto: Privat
Svenska Jägareförbundet överklagar besluten att endast 24 vargar ska få skjutas i licensjakt. Förbundet vill ha jakt på 60 vargar.
Jägareförbundet skriver på sin webbsida att Naturvårdsverket gjort fel i beräkningarna av hur många vargar som kan skjutas. Felet ligger i att forskarna, som yttrade sig om jakten, enligt Jägareförbundet fick fel förutsättningar när de skulle räkna på hur stor jakten kan bli. Jägareförbundet anser att det är fel att räkna på hur stor stammen blir direkt efter jakten. Här menar att Jägareförbundet att den gamla principen, hur många vargar som funnits under inventeringen 1 oktober till sista mars, ska gälla. Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Jägareförbundet, säger till Jaktjournalen att det enligt reglerna ska finnas så många vargar att stammen kommande vinter kommer upp i gynnsam bevarandestatus, alltså över 300 vargar.

Liberg: ”Djävligt känsligt”

– Från vårt perspektiv är det ytterst viktigt att man inte ändrar de förutsättningar som gällt i 40 år så att vargstammen ökar ytterligare. Ifall man inte ändrar besluten införs ytterligare en försiktighetsprincip som leder till att stammen ökar, säger Gunnar Glöersen på förbundets webbsida Istället för 24 vargar i tilldelning vill Jägareförundet att siffran ska vara 60 stycken. Länsstyrelsernas beslut överklagas. Enligt Jägareförbundets webbsida har Naturvårdsverket gett forskarna i uppgift att presentera en ny beräkning. Vargforskare Olof Liberg vill inte kommentera Jägareförbundets överklagan och påstående om fel förutsättningar i beräkningarna av hur stor vargjakten kan bli. – Det här är djävligt känsligt – vad jag än säger blir folk förbannade. Vänd dig till Naturvårdsverket om du vill ha en kommentar, säger Liberg till Jaktkjournalen.