Ismans Yes vann norska Vegaprovet igen

Norge (JJ) Ismans Yes gjorde det igen. Två år efter förra segern i den prestigefyllda Internationella drevprovstävlingen för alla bassetraser, det norska Vegaprovet, stod Ismans Yes åter som segrare efter fantastiska drev på den vackra norska ön. Därmed är hon nu också internationellt drevprovschampion.

Daniel Nylander med Ismans Yes, som  är en välmeriterad tik både på utställning och jaktprov. Foto: Tomas Eriksson

Ismans Yes, som var månadens hund i Jaktjournalens marsnummer 2018, har åter visat sin klass som rådjursdrivare, denna gång kompletterat med ett utmärkt hardrev.

Tikens utställnings- och jaktprovskarriär var spikrak med många utställningsvinster och jaktchampionatet med mycket höga poäng. Med de resultaten i bagaget reste Yes och Daniel Nylander över till Vega 2016 och tiken gjorde ingen besviken. Den resan i västerled är redan redovisad.

Oroliga för konditionen

Vegaprovet firar i år tioårsjubileum och är en tävling som har blivit mer och mer populär och lockar deltagare från både Sverige och Finland. Provledare Hugo Henriksen berättar vid välkomstmiddagen att trots den höga vilttätheten av både rådjur och hare på ön krävs det mycket av de startande hundarna i den tuffa miljön.

– Inför årets Vegaprov var vi lite oroliga för hundarnas kondition då sommaren varit varm och möjligheten att släppa varit begränsad, menar Daniel.

I Norge startar rådjursjakten med drivande hund redan den tionde augusti medan det i Sverige är första oktober som gäller. Så den stora frågan var om Yes skulle orka hålla ihop drevtiderna.

Varierad terräng

På morgonen den åttonde september åker Daniel och Jens Overvik, dagens domare, ut till den framlottade provterrängen mitt på Vega. Det är mycket blandad terräng med allt från skogslandskap, brukad åker till branta fjällsluttningar och kala klipp- och bergområden.

Yes släpps och jobbar sig metodiskt fram på fina slag och efter en stund börjar hon med några väckskall. Det tar bara några minuter så har hon ett rådjur på benen och drevet går för fullt.

Hennes välkända nyanserande drevskall hörs på över två kilometer. Yes löser ett tapptarbete mycket effektivt och säkert, och efter full tid kopplas hon. Yes återhämtar sig snabbt och beslut tas att göra ytterligare ett släpp i ett annat markområde.

Drev hare full tid

Kort efter släpp markerar Yes slag med något väckskall. Påsticket kommer och det visar sig att det är en hare som hon fått på benen. Haren drivs med ett ”rått losmål” som domaren beskriver hennes skall, i bukter över berg, myrar och i skog men hela tiden inom hörhåll. De små tappter som uppstår löser Yes beundransvärt och driver haren till full tid.

Hennes prestation belönades med ett förstapris med 53 egenskapspoäng D-cert CACIT och hon blir vinnare av 2018 års Vegaprov av totalt 20 startande hundar.

Med denna seger får Ismans Yes den unika titeln Internationell Drevprovschampion.

Ismans Diana

Inte nog med Yes fina seger. Daniel Nylanders och Maria Johanssons andra tik, Ismans Diana, placerade sig på en hedrande tiondeplats med ett förstapris på hare och 42 egenskapspoäng. Första steget mot ett jaktchampionat är taget.

– Provar man inte, kan man aldrig lyckas, avslutar Daniel och Maria vår pratstund hemma i Orrböle utanför Nordmaling.

 

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser