Månadens hund

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Yes är en duktig krondrivare.
Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.
Förutsättningarna är utmärkta när vi träffar Daniel och Maria, Ismans Yes matte och husse, en vacker novembermorgon för att jaga rådjur. Morgonen är klar med en blek novembersol och en svag bris. Enligt väderprognosen skall vädret framåt middagen övergå till ett lätt regn eller snöfall. Inledningsvis skall vi försöka oss på rådjur i ett område med gamla inägor med granskog mellan en relativt bred bäck och en skogsbilväg. Rådjuren bruka trivas och bukta bra i området. Dagen innan har det observerat get med kid på en nyskördad stubbåker i anslutning till området. Förutsättningarna är goda för en trevlig förmiddag.

Kärleken blommade

Varför blev det basset? Frågan går till Maria som berättar. – När jag tagit jägarexamen och tillbringat ett jaktår på älgpass kändes det intressant att försöka komma till en mera rörlig och fri jakt. Alternativen var tax, beagle och drever men ambitionen var att hitta något som inte alla andra hade. – Blickarna vändes på så vis mot bassetraserna och kärleken blommade när en bild på en Petit basset griffon vendéen hittades i en bok. Genom bekanta fick vi också träffa rasen vid ett besök uppe i Norrbotten.

Slippa älgjakt

– Beskrivningen av rasen passade precis in på vad vi ville ha berättar Daniel och Maria. Det är en robust hund med mycket egen vilja och karaktär. Dessutom har rasen ett grundmurat rykte som en god jakthund vilket vi ville ha för att kunna jaga mera på egen hand och slippa de stora älgjakterna, som också har sin tjusning, avslutar Maria. Det är helt uppenbart att Yes, som tiken kallas i dagligt tal, är bådas hund. Tiken byter ofta plats mellan Daniels och Marias knä flera gånger under vårt samtal.

Släpp i rådjursmark

Daniel går in i området och släpper Yes som drar iväg i snabbt sök. På några minuter är hon dryga 500 meter före oss på väg ner mot det gamla odlingslandskapet. Några väckskall vittnar om att det finns vilt i området. På pejlen ser vi att Yes uppenbarligen avancerat efter spår och efter några hundra meter river Yes i med ett mäktigt skall. Det är svårt att inte imponeras av hennes klangfulla skall. Yes är en liten hund med en malmklocka i strupen. Yes har på sina jaktprov fått höga poäng på skall och skallmarkering. Detta bevisar hon verkligen i dag. Rådjuren buktar snällt i de gamla igenvuxna åkrarna så vi har tid att lyssna på hennes klangfulla drev. Men åter till Yes prestationer.

Stolt husse.

Vegaprovet

Daniel berättar att Vegaprovet var en idé som dök upp under sommaren mot bakgrund av jaktproven 2015. Av den anledningen tränades Yes hårt hela sommaren och hösten med sikte på Norgeresan. Vega är en ca kvadratmil stor ö utanför Brønnøysund. En otroligt vacker ö med berg och öppna odlingsmarker. Vilttillgången är mycket stor med hare, rådjur och älg. Rådjursstammen håller hög kvalitet med många stora bockar. Norgeäventyret inleddes med ett vanligt drevprov som slutade med full tid och 54 poäng samt D-cert. Sen gör tiken om samma sak två dagar senare på Vegaprovet med en annan domare. 54 poäng och D-cert. – En helt osannolik upplevelse säger Daniel med ett leende. Terrängen är inte den allra lättaste med berghällar och vind som tar bort vittringen. Det som imponerade mest på de norska domarna var drevsäkerheten och skallet avslutar Daniel berättelsen om Vegaprovet.

Kronhjort

Nordmalingsbygden har en stark stam av kronvilt som ursprungligen kommer från ett hägn i Bredvik ute på Järnäshalvön. Kronhjortarna kan vara rätt skarpa mot hundar särskilt i slutet på hösten. Det vill till att det finns självförtroende i de hundar som skall driva kronvilt. Det är inte alla som riktigt pallar med. – Yes driver kronhjort även om det inte är hennes favoritdrevdjur som nog rådjur får sägas vara säger Daniel när frågan kommer upp. Några hjortar är fällda på drev. – Nu är det på många platser så mycket rådjur så i allmänhet får hundarna upp dessa innan kronhjortarna hittas menar Daniel. Det brukar gå bättre när det kommit lite spårsnö så man spåra av och vet vad man släpper på.

Kronhjort i såten

Området är ca 600 meter brett och ett par kilometer långt och avgränsas av järnväg med staket på ena sidan och en väg på den andra. Det är som man säger ”väl avpassat” när Daniel och Yes går in i området. Det dröjer inte länge förrän de första väckskallen kommer och strax efter ett mäktigt upptag. Drevet gör en bukt i området och sedan går det rakt ut på en av passarna som inte gör något misstag. Ett kort drev med lyckat slut.

SM och dovmöte

Maria berättar att det var en nervpärs att åka till Basset-SM. – Öster Malma är ju fullt med dovhjort som Yes aldrig hade träffat på. – När väckaren ringde tidigt på morgonen var det efter en natt med lite sömn, berättar Maria. Till råga på allt regnade och blåste det kraftigt men det var ju lika för alla. På vägen till provområdet glimmar det av dovhjortsögon efter vägen mest hela tiden. Hur skall detta sluta var de tankar som hela tiden snurrade i huvudet, berättar Maria.

Snabbt upptag

Innan släpp har regnet avtagit liksom blåsten och sakerna börjar falla på plats. Och glädjande nog var Yes opåverkad av omständigheterna. Hon släpptes 07.30 och 07.31 kom ett välkänt vrål från skogen och drevet var i gång. Under provdagen hinner Yes med tre drev och drevdjuren är synliga flera gånger och hennes paradgrenar med drevsäkerhet och utmärkt nyansering finns där hela tiden. Ismans Yes tar hem andraplatsen med 170 drevpoäng och 29 egenskapspoäng. Två drevminuter och en egenskapspoäng efter segraren.

Ismans Yes.

Utställningar

Ismans Yes hade två fantastiska utställningsår 2015 och 2016. Utställningar i Sverige, Norge och Finland gav nationella och ett Nordiskt utställningschampionat. – Det som återstår är ett CASIB så är även ett Internationellt utställningschampionat i hamn, säger Maria. Maria och Daniel har tagit en kull efter Yes med Ebouriffe Weekend Offender ”Jarmo” som täckhund. En välmeriterad hane som är SE JCh och utställningsmeriter i klass med Yes. Det blev tre tikar och en hane.

Framtidsplaner

Ja, vad är gömmer sig i framtiden, säger Daniel när frågan kommer. – Nu skall det jagas men visst lockar ett jaktprov i Finland. Nu är det ju så att de finska jaktlagarna hindrar Petit basset griffon vendéen att starta på drevprov på rådjur. Rasens mankhöjd är för hög så det måste i så fall bli på Åland som har liberalare lagar. – Vi får se det skulle vara trevligt med ett Nordiskt jaktchampionat avslutar Daniel och får medhåll av Maria. Det skulle faktiskt vara trevligt med en ny tur till Vega…

3 Bästa egenskaperna:

1. Stort och metodiskt sök, ofta upp till 700–800 meter. 2. Drevsäker och ärlig, långa drevrepriser, sällan några tapter. 3. Utmärkt hörbarhet och väl nyanserat skall.

SE J(D)CH, NO J(D)CH, NORD UCH, SE VCH SE38941/2014 Ismans Yes.

Undan: SE JCH, JWW S33786/2009 Ismans Nanna. Efter: SEJCH, SEUCH, SE41703/2011 Rainstone Habile. (Vinnare av Basset-SM 2013 och 2015). Kullvärde: 1/5. Uppfödare: Ismans kennel, Christer och Anna Henningsson, Lönashult. Ägare: Maria Johansson och Daniel Nylander, Nordmaling.

Jaktprov Drevprov

2015-11-13   Järnäs            1:a hare                               Kurt Häggström 2015-12-03   Håknäs          1:a rå                                   Thomas Eriksson 2015-12-11   Öre                1:a rå                                   Thomas Eriksson 2016-09-08   Vega             1:a rå, D-cert 54 p               Geri Lasse Aune 2016-09-10   Vega             1:a rå, D-cert 54 p               Svein Olov Rasmusson

CACIT och vinnare av Vegaprovet 2016.

2016-10-31   Norrbyn        1:a rå + 3 rå                        Thomas Eriksson 2016-11-02   Håknäs          1:a + 1:a rå, D-cert 31p       Thomas Eriksson 2016-11-04   Kråken          1:a rå                                   Kurt Häggström 2016-11-18   Öster Malma 2:a plats Basset-SM 2016   Åke Svensson & Bertil Grandalen

Jaktprov Viltspårprov

2015-05-24                         GK Anlagsklass                 Göran Nyström 2015-06-06                         1:a pris                                Göran Nyström 2015-06-17                         1:a pris                                Elisabeth Löf 2015-07-18                         1:a pris                                Göran Nyström

Utställningar

2015-06-14   Vännäs          C-G Stafberg                      Excellent, Ck, Bir 2015-07-04   Piteå              Bo Wallin                           Excellent, Ck, Bir 2015-08-22   Över Kalix    Antoan Hlebarov                Excellent, Ck, Bir 2016-04-09   Sundsvall      Harto Stockmari                 Excellent, Ck, Bir 2016-04-17   Wasa             Riitta Lahtovaara                 Excellent, Ck/Cert, Bim CACIB 2016-05-22   Östersund     Ingrid Andersson               Excellent, Ck/Cert, Bim 2016-05-28   Piteå              Lars Weden                        Excellent, Ck/Cert, Bir 2016-06-19   Vännäs          Nils Molin                          Excellent, Ck/Cert, Bir 2016-07-16   Piteå              Per Iversen                         Excellent, Ck, Bir, CACIB 2016-07-02   Tronheim      Kardos Vilmos                   Excellent, Ck/R-Cert, RCACIB 2016-07-30   Lofoten         Anne-Marit Olsén              Excellent, Ck/Cert, Bir 2017-10-07   Sundsvall      Tonold Hansen Ander        VG