Annons
Inget skäl att skjuta varg som går upp på altan, tycker Rovdjursföreningen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan gävleborg
Svenska Rovdjursföreningen underkänner argumenten för skyddsjakt i Ovanåker. Foto: Gettyimages
Inget skäl att skjuta varg som går upp på altan, tycker Rovdjursföreningen
Svenska Rovdjursföreningen överklagar skyddsjakten på en närgången varg i Ovanåkers kommun. Föreningen underkänner argumenten från kommunen och de övriga som sökt skyddsjakt.
Totalt har fem ansökningar om skyddsjakt kommit in från Ovanåker under februari månad. Bland de sökande finns Ovanåkers kommun, som också beviljats skyddsjakt, vilket Jaktjournalen berättat om här. Bakom ansökningarna finns en lång rad rapporter om närgångna vargar. Men Svenska Rovdjursföreningen underkänner argumenten. ”Vi kan konstatera att det är ganska harmlösa observationer på långa avstånd och spår efter varg. Att en varg vid något tillfälle varit uppe på en altan är väl det som sticker ut mest, men långt ifrån skäl att skjuta den”, skriver Svenska Rovdjursföreningen på sin facebooksida.

”…tvingat den ut i ensamheten!”

Föreningen överklagar skyddsjakten och har begärt att förvaltningsrätten i Luleå stoppar jakten i väntan på utredning. Rovdjursföreningen bedömer att det måste röra sig om en ungvarg som går bland hus och gårdar för att det där finns byten den klarar av att ta. En vuxen varg beter sig inte som beskrivits i rapporterna, enligt Rovdjursföreningen, som också skriver: ”Sannolikt går den ensam för att det är en fjolårsvalp som under hösten lämnat något av de kringliggande reviren, för inte är det väl så att det varit tjuvjakt på vargens föräldradjur på sätt tvingat den ut i ensamheten!”, skriver föreningen ordagrant.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!