Inget skäl att skjuta varg som går upp på altan, tycker Rovdjursföreningen

Svenska Rovdjursföreningen överklagar skyddsjakten på en närgången varg i Ovanåkers kommun. Föreningen underkänner argumenten från kommunen och de övriga som sökt skyddsjakt.

Svenska Rovdjursföreningen underkänner argumenten för skyddsjakt i Ovanåker. Foto: Gettyimages

Totalt har fem ansökningar om skyddsjakt kommit in från Ovanåker under februari månad. Bland de sökande finns Ovanåkers kommun, som också beviljats skyddsjakt, vilket Jaktjournalen berättat om här.

Bakom ansökningarna finns en lång rad rapporter om närgångna vargar. Men Svenska Rovdjursföreningen underkänner argumenten.

”Vi kan konstatera att det är ganska harmlösa observationer på långa avstånd och spår efter varg. Att en varg vid något tillfälle varit uppe på en altan är väl det som sticker ut mest, men långt ifrån skäl att skjuta den”, skriver Svenska Rovdjursföreningen på sin facebooksida.

”…tvingat den ut i ensamheten!”

Föreningen överklagar skyddsjakten och har begärt att förvaltningsrätten i Luleå stoppar jakten i väntan på utredning.

Rovdjursföreningen bedömer att det måste röra sig om en ungvarg som går bland hus och gårdar för att det där finns byten den klarar av att ta.

En vuxen varg beter sig inte som beskrivits i rapporterna, enligt Rovdjursföreningen, som också skriver:

”Sannolikt går den ensam för att det är en fjolårsvalp som under hösten lämnat något av de kringliggande reviren, för inte är det väl så att det varit tjuvjakt på vargens föräldradjur på sätt tvingat den ut i ensamheten!”, skriver föreningen ordagrant.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼