Jaktnyheter

Huvudvittnet i ”jakthärvan” påstår att hon utnyttjats under psykisk sjukdom

Det så kallade huvudvittnet i "jakthärvan" i Västmanland hävdar att hon led av psykisk sjukdom och att polis och åklagare utnyttjade detta under utredningen. Det framkommer i ett brev som Jaktjournalen tagit del av.
Jaktjournalen har tidigare berättat att huvudvittnet uppger att hon hoppar av utredningen. Nu meddelar hon ytterligare detaljer kring sin del i polisutredningen, i ett brev som ska ha skickats till åklagare Lars Magnusson. I brevet uppger hon att hon 2016 sjukskrevs för utmattningssyndrom och att hon föll djupare och djupare ned i en depression. ”I det läget hade jag inte förmågan att förstå konsekvenserna av mina handlingar”, skriver kvinnan. Hon uppger också att hennes agerande var ”oförklarligt och bortom all förlåtelse”, att hon anmälde sin närstående och dennes jaktkamrater ”på grunder och uppgifter som helt saknar sanning”. Samtidigt ger hon inte några andra förklaringar till agerandet än att hon kände sig ensam och övergiven.

Riktar kritik mot rättsväsendet

I brevet riktar huvudvittnet också kritik mot åklagare och polis. Hon skriver att hon blivit erbjuden personskydd, flytt till ett skyddat boende och fått kontaktförbud för en av de misstänkta. Hon beskriver dessa åtgärder som traumatiska och menar att de förhör som genomfördes under den här tiden pågick när hon var ”uttömd, förvirrad och helt slut.” Hon avslutar brevet med: ”..att det svenska rättssystemet utan vidare efterforskning och granskning valt att driva denna utredning med stora insatser och resurser är om möjligt ännu mer svårbegripligt för att inte säga en ren rättsskandal”, skriver kvinnan. Jaktjournalen har talat med huvudvittnet och hon vill inte svara på några frågor. Åklagare Lars Magnusson har beretts tillfälle att bemöta uppgifterna. – Jag kommenterar inte saker som personer i utredningen påstår, säger Lars Magnusson. Bakgrund: Fyra män, däribland industriledaren och vargdebattören Karl Hedin, frihetsberövades misstänkta för illegal vargjakt, förberedelse till grovt jaktbrott eller hantering av illegalt dödad varg. De anhölls och häktades i oktober. En av de inblandade är helt friad från misstankar. För de övriga, bland andra industriledaren och vargdebattören Karl Hedin, har åklagare Lars Magnusson sagt att han väntar på analyssvar från Nationellt forensiskt centrum och att beslut om eventuellt åtal kan komma tidigast till sommaren.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21