Jaktnyheter

Hjälmsereds Atos insats höll hela vägen till SM-seger

Hamiltonstövaren Hjälmsereds Atos och ägare Bo Titusson.

Efter en rafflande andra provdag stod det på kollegiet klart att hamiltonstövaren Hjälmsereds Atos tog hem Stövar-SM för harhundar 2020 som nu äntligen kunde gå av stapeln ett år efter ursprungligt tävlingsdatum.

"}}

Skåne-Blekinge Stövarklubb lyckades genomföra sitt första SM någonsin med beröm godkänt. I två dagar har de hundar som kvalificerade sig till fjolårets inställda mästerskap drivit hare i Blekingeskogarna runt Olofström.

Det har varit gott om harslag men dessvärre glest med lättdrivna harar. I stället har hararna varit mer än lovligt trilska. Trots riktigt bra hundar har förstaprisdreven uteblivit detta mästerskap. Ett gäng treor och några få andrapris är de finaste prestationerna.

Spänning efter dag ett

Allra bäst har det gått för Hjälmsereds Atos och ägare Bo Titusson, Sävsjö, en välkänd profil i stövarkretsar. Redan igår låg Atos bra till med första provdagens enda andrapris.

Idag började provet dock mycket tungt för Atos och det skulle dröja till nästan lunchtid innan han lyckades resa en fälthare. Den drev han dock i en fin lång första drevrepris innan han började stöta på problem.

Samtidigt hade finskstövaren Lappmyrbergets Lintu medvind. I går kvitterade han ut ett tredjepris och redan strax efter nio på morgonen dag två reste han en hare. Den jobbade hunden sedan med till närmare halv ett då dötappt konstaterades. Hur många minuter hade Lintu drivit ihop? Att hunden låg bra till var i alla fall säkert.

Hamilton i topp

Även finskstövaren Daldrevets Ajva som dag ett drivit ihop ett tredjepris fanns med i matchen. Hon fick också upp hare på morgonen men drevet strulade och det blev inte så många minuter. Däremot reste hon en ny efter lunch och kopplades på drev när provet bröts klockan 15.

Atos fick fart på sin hare igen och plockade ytterligare några minuter innan han gick bet på harens irrsprång. Efter kollegiet stod klart att Atos lyckats bäst på Stövar-SM för harhundar 2020, med en tredjepris elitklass på 86/58, 67/54 och därmed tog hem segertäcket.

Hack i häl och på andraplats (45/46, 88/53) kom Lappmyrbergets Lintu med ägare Ingeborg och Helge Koivusaari, Ånäset. På en hedrande tredjeplats (68/51, 47/50) kom till slut Daldrevets Ajva med ägare Mikael Wigander, Dala-Floda.

Se hela prislistan här>>