Läs vad människor som är engagerade i vargfrågan säger om den vargpolitiska bomb som briserade i Sverige den 5 maj 2022. Foto: Gettyimages

Här är kommentarerna om det historiska vargbeslutet

Thomas Ekberg blir så glad att han skriker rakt ut. Gunnar Glöersen på Jägareförbundet är luttrad och jublar inte ännu. Jaktjournalen har sökt kommentarer om det historiska beslutet om en kraftigt sänkning av miniminivån för den svenska vargstammen

"}}

Det så kallade referensvärdet, miniminivån, för vargstammen ska sänkas från 300 till 170 – det beslutade en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott på torsdagen.

Se länk längst ned.

Jaktjournalen har sökt kommenterar på det.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman Svenska Jägareförbundet:
– Det är väl bra att man på allvar börjar se över referensvärdet. Sedan vill jag se verkstad också innan jag börjar jubla över det.

Får Sverige göra så här för EU?
– Svaret på det ligger väl lite i vad jag säger om verkstad. EU bestämmer inte referensvärdet, men kan väl reagera på om man försöker inleda jakt som syftar till att få ned stammen till referesvärdet.

Gunnar Glöersen efterlyser alltså att beslutet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott nu verkligen leder till ett sänkt referensvärde, och att det inte bara är vallöften.

– Sammanfattningsvis kan man säga att jag är försiktigt positiv men luttrad efter många år i branschen, säger Glöersen.

Matti Blind-Berg, ordförande i Svenska Samernas Riksförbund, SSR, företräder samebyarna där framförallt de sydligare samebyarna har stora problem med varg.

– Generellt är det positivt att man tar ned vargstammen. Men för en djupare analys vill jag läsa igenom exakt vad som beslutats, säger Matti Blind-Berg.

Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, ifrågasätter om Sverige verkligen kan sänka referensvärdet, lägstanivån, på vargstammen till 170 vargar.

– Vi har att förhålla oss till vad vi sagt till EU – att vi ska ha minst 300 vargar. Det är gynnsam bevarandestatus baserat på olika forskare och så vidare. Jag vet inte riktigt hur Sverige ska kunna motivera att gå tillbaka till EU med siffran 170, säger Magnus Orrebrant.

Han ifrågasätter utgångspunkterna för en sänkning av referensvärdet – den rapport som kom för drygt tio år sedan, där 40 vargar angavs som minsta livskraftiga vargstam i Sverige. Naturvårdsverket plussade på forskarnas siffror och kom fram till att 100 vargar är minsta livskraftiga stam.

– Den forskningsrapporten är baserad på att vi har en genetiskt frisk vargstam. Forskarna har själva skrivit att de där siffrorna inte är någonting som går att använda för den svenska vargstammen, säger Magnus Orrebrant.

Han varnar för att Sverige riskerar att hamna i EU-domstolen om vargstammen sänks kraftigt.

Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare, blir så glad att han skriker rakt ut när Jaktjournalen ringer och ber om en kommentar.

– Nämen, vad fan är det du säger? Skojar du med mig? Fy fan, vad jag blir glad och tacksam över det, skriker Ekberg.

När han samlat sig tillägger han:

– Det här är en kamp som pågått så många år för att få ned referensvärdet till en nivå som är rimlig att hysa i landet. Nu är det viktigt att vi får till jakter så att stammen inte ligger så långt över referensvärdet. Men det är fantastiskt att vi kommit så här långt, säger Ekberg.

Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande i Svenska Fåravelsförbundet, är glad över beskedet från miljö- och jordbruksutskottet.

– Mycket bra om man verkligen kan genomför det här, att det händer någonting. Det här helt nödvändigt om vi ska kunna behålla våra betande djur ute i markerna. Vi kan inte ha en fritt växande vargstam. Dessutom måste vi öka vår livsmedelsförsörjning i landet, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

Rolf Karlsson, ordförande i Svenska Stövarklubben:
– Det är bra om det går åt det här hållet, men det är viktigt att det inte bara är valfläsk. Det är ett steg i rätt riktning och jag tror att det krävs en ny regering för att det ska bli ändring. jag tycker i alla fall att det är positivt – och jag tror att alla stövarjägare ställer sig bakom det, säger Rolf Karlsson.

Peter Eriksson, ordförande i Svenska Jägareförbundet:
– Jag tycker att det är bra att våra politiker lyssnat på våra argument. Sedan får vi se hur vi kommer vidare – vi vill ha verkstad också. Det är en viktig fråga och våra länsföreningar och förbundet har jobbat hårt. Vi har varit mer tydliga i år än tidigare år i vargfrågan och det verkar ha gett resultat, säger Peter Eriksson.


Vargforskarna Håkan Sand och Olof Liberg vill i nuläget inte lämna några kommentarer.

– Det är ett djävligt känsligt ärende. Vi vill titta på beslutet innan vi uttalar oss, säger Olof Liberg.