Jaktnyheter

Lägstanivån för den svenska vargstammen ska sänkas kraftigt

Lägstanivån för vargstammen ska ned till 170 individer, enligt beslut i riksdagens miljö- och jordbruksutskott idag. Foto: Gettyimages

Lägsta nivån för den svenska vargstammen ska nästan halveras - från 300 vargar till 170. Det beslutade en majoritet av politikerna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott på torsdagsförmiddagen.

"}}

– Nu blir det spännande att se vad våra meningsmotståndare säger – de lär väl ”go bananas” över det här, säger kristdemokratiske riksdagspolitikern Kjell-Arne Ottosson till Jaktjournalen.

Han uppger att företrädare för Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpariet och Sverigedemokraterna röstade för den kraftfulla sänkningen av lägstanivån för vargstammen.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna röstade emot.

Utskottets beslut är ett så kallat tillkännagivande till regeringen.

– Den 12 maj blir det debatt i riksdagen, men omröstningen lär vi inte hinna med då. Den blir troligtvis den 18 maj, säger Kjell-Arne Ottosson.

Det så kallade referensvärdet är en lägsta nivå för hotade djurarter och rapporteras till EU.

”En glädjens dag”

2013 fattade riksdagen beslut att referensvärdet för varg ska vara mellan 170 och 270 vargar. Naturvårdsverkets personal beslöt att siffran skulle vara 270.

Efter att ha lyssnat med forskare runt om i världen höjde Naturvårdsverket referensvärdet till 300. Den siffran är passerad med råge och idag beräknas det finnas uppemot 600 vargar i Sverige.

Något förvaltningsmål eller maxtak har aldrig formulerats.

Men nu ska lägstanivån alltså nästan halveras, enligt majoriteten i miljö- och jordbruksutskottet.

– Utskottet säger också att den svenska och norska vargstammen ska räknas ihop – och då sätter vi lägstasiffran för vargstammen i Skandinavien till 230 vargar. Norge har fastlagt att landet ska ha mellan fyra och sex vargrevir med valpar, vilket motsvarar 40-60 vargar, säger Kjell-Arne Ottosson.

”En glädjens dag”, skriver ordföranden i Svenska Jägareförbundet i rovdjurstyngda Dalarna, Ulf Berg på Facebook.

– Det här har vi kämpat för länge. I Dalarna har en majoritet i viltförvaltningsdelegationen sagt att vi ska ha max fyra vargrevir – och ändå har länsstyrelsen beslutat att vi ska ha åtta revir, säger Ulf Berg i en kommentar.