Hamiltonstövare blev historisk på Stövar-SM för rävhundar

Aldrig tidigare har en och samma hund vunnit Stövar-SM för rävhundar två år i rad. Men hamiltontiken Malmbäckaren Foxii bevisade den här helgen att det är möjligt.

Malmbäckaren Foxii och Jesper Karlsson, Kville segrade i årets upplaga av Stövar-SM för rävhundar. Foto: Holger Nilsson

Jesper Karlsson och hans hamiltonstövartik Malmbäckaren Foxii försvarade sin mästerskapstitel och stod efter två intensiva jaktprovsdagar som segrare för Stövar-SM för rävhundar som arrangerades av Värmlands Stövarklubb.

Efter lördagens fina prestationer var det jämnt i toppskicktet. Flera hundar hade drivit hem första pris. Foxii delade tillsammans med schillertiken Söka och finskstövaren Zäta på andraplatsen med 59 egenskapspoäng. Bäst prestation hade treeing walker coonhounden Tesla gjort med ett förstapris på 67 egenskapspoäng.

La in en extra växel

På söndagens prov hade Tesla det svårt. Desto bättre gick de för de tre hundarna som delade andraplatsen. Alla tre drev ihop var sitt förstapris, men Foxii visade att hon verkligen är en rävhund att räkna med. Under provdagen fann hon totalt tre rävar. De två första drev hon i gryt. Den sista drev hon tills dess provgruppen tyckte hon visat tillräckligt.

För denna utmärkta bedrift tillsammans med gårdagens drev belönades Foxii med riktigt höga egenskapspoäng. Resultatet blev elitetta på 90/59+90/67. I fjol vann hon SM-titeln med en elitetta på 90/60+90/60.

En mycket glad bohuslänning fick ta emot mästerskapstiteln. Och resultatet lär garanterat kvalificera Foxii och Jesper till nästa års mästerskap.

Jaktjournalen kommer publicera ett längre reportage i kommande nummer av tidningen. Där kan ni läsa mer om mästerskapet.

Se hela resultatlistan här>>

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser