Jaktnyheter

Hajpade myggskyddet Thermacell förbjuds i naturen i Finland

Användningen av populära myggskyddet Thermacell begränsas i Finland. Arkivbild: Gettyimages

(UPPDATERAD) Finska kemikaliemyndigheten Tukes förbjuder användning av storsäljande "myggapparaten" Thermacell i naturen. De får endast användas på terasser, altaner och på gårdar.

"}}

ETC skriver om Thermacell. Den har en gasdriven patron som värmer upp en utbytbar matta som avger ämnen som sprids med vattenånga och myggorna uppges undvika. Enligt reklamen skapas en skyddszon runt Thermacell-apparaten.

Themacell uppger att myggapparaten är giftfri för människor. De aktiva ämnena som den sprider, Pyretroider och biocier, ska vara mycket giftiga för vattenlevande organismer och exempelvis honungsbin.

I Finland har kemikaliemyndigheten Tukes beslutat att Thermacell endast får användas på terasser, altaner och gårdar och inte ute i naturen. Finnarna uppmanas att företrädelsevis använda andra myggmedel.

EU-regler väntas

Två stora återförsäljare av fritidsprodukter i Finland har slutat sälja Thermacell, enligt ETC.

I Sverige finns inget förbud mot att använda produkten i naturen, men den får inte hota vattenmiljöer.

– De verksamma ämnena är mycket giftiga för vattenlevande organismer. Det är därför viktigt att man slänger de använda mattorna i hushållssoporna och att de inte hamnar i vattnet, till exempel om man är ute och fiskar, säger Johan Helgesson, strategisk rådgivare vid Kemikalieinspektionen, till ETC.

EU väntas besluta om gemensamma regler för medlemsländerna.

”Påstår inte att produkten är giftfri”

Nina Hagman, marknadschef på Acreto AB, den svenska distributören av Thermacell, har några påpekanden apropå det finska fallet.

”Viktigt att nämna är att vi i Sverige har andra förutsättningar än Finland. Vi har ett bredare godkännande för produkten här i Sverige. Sedan vill vi rätta. Acreto och Thermacell påstår inte att produkten är giftfri utan är väldigt transparenta kring produkten”, skriver hon i ett e-postbrev till Jaktjournalen.