Jaktnyheter

”Gott bevisläge”, säger åklagaren om förstörda jakttorn och jaktstugor och åtalad 32-åring

Efter två års utredande har det nu väckts åtal mot den man som misstänks för skadegörelse mot jakttorn och jaktstugor i trakterna av Växjö. Foto: Privat och Gettyimages, montage

En 32-åring i Växjö åtalas misstänkt för en lång rad brott riktade mot jägare. Polisens jakt i den åtalades mobiltelefon har gett starka bevis, anser åklagare Marcus Sjöstrand.
- Bevisläget är gott, han.

"}}

Svensk Jakt rapporterar om åtalet tre jaktstugor, en vakkoja och 27 jakttorn som vandaliserats och förstörts. Skadorna värderas till 120.000 kronor och har man inte räknat med exempelvis affektionsvärdet på troféer som sprayats med färg.

– Det är fler jakttorn som förstörts. Jag har bara tagit med dem där polisen funnit bevisning. Det handlar om metadata från mannens telefon, säger kammaråklagare Marcus Sjöstrand.

Brotten ska enligt åtalet ha begåtts i trakterna av Växjö sommaren 2019.

Mannen är även misstänkt för intrång i ladugårdar och andra byggnader på lantbruksfastigheter.

Bevis i mobilen

I 32-åringens hem hittades kartor över jaktmarkerna där skadegörelsen förövats, samt flaggor för Djurfront Sweden, Hunt Saboteurs Sweden, Animal Liberation Front och Hunt Saboteurs Association.

I förhören har mannen kategoriskt förnekad brott. Han har nästan konsekvent svarat ”inga kommentarer” på utredarnas frågor.

– I hans mobiltelefon har polisen funnit platspositioneringar, som bevisar att han varit på de olika platserna där skadegörelsen förövats. Det finns också bilder på förstörda jakttorn, säger Marcus Sjöstrand.

Film i 32-åringens mobiltelefon visar en kofot som användes vid en skadegörelse.

– En välliknande kofot, samt välliknande skor som finns på film, hittades i mannens bostad, säger Marcus Sjöstrand.

Han väljer att åtala den misstänkte för grov skadegörelse.

– Jag tycker att de olika skadegörelserna ska bedömas i ett sammanhang och därför har jag valt att väcka åtal med rubriceringen grov skadegörelse, säger Marcus Sjöstrand.