Jaktnyheter

Golden retriever på vildsvin – inget Johan vill rekommendera

Johan Fogelberg med golden retrievern Minny, som det sköts två vildsvin för i söndags. Foto: Privat

Hur många är golden retriever-ägare är det som skjutit vildsvin för sina hundar? Johan Fogelberg i Fagersta gör det då och då.
- Men jag vill inte att någon ska få för sig att den här rasen funkar som vildsvinshund, säger Johan.

"}}

Han och hustrun Ankie Fogelberg driver Mighty Duck´s kennel i Fagersta och har fem golden retriverar.

– Vi använder den som apportörer, men de måste få röra på sig också och då funkar de hjälplig vid stötjakter på klövvilt, berättar Johan.

Fick tag i vildsvin i söndags

Då och då hittar hundarna vildsvin. Så skedde i söndags när han och jaktkompisen fick skjuta varsitt vildsvin för sjuåriga golden-tiken Mighty Duck´s Helena, Minny som hon kallas, vid en jakt i trakterna av Strömsholm.

– Hon fick kontakt med en grupp vildsvin och sprang runt och tog om tills det inte längre var några vildsvin kvar i såten. Hon släppte något skall, men väldigt försiktigt, berättar Johan

Han riktar inte sina golden retrievrar på vildsvin.

– De är inte så snabba att de hinner undan. Minny är otroligt försiktig och visar bara att det finns vildsvin i närheten – och så får hon dem i rörelse. Den äldsta hanen är alldeles för kaxig och springer rakt på vildsvin – och då lever han naturligtvis farligt, säger Johan.

Han tycker att det är lämpligt att släppa sina golden retrivrar i små såtar – under stötjakt på rådjur och dovvilt har de visat sig funka bra vid godsjakter.

– Det är skönt om det är vilttäta marker och djuret som de följer drar iväg rakt bort – då följer de efter max en kilometer. I små såtar kan de vara effektiva, säger Johan.

Rev ned fjolårskalv

Hans äldste hane är direkt olämplig för vildsvinsjakt då han inte fruktar de farliga djuren överhuvudtaget.

– De allra flesta golden retrievrar har en ganska hög viltskärpa. Den äldste hanen bet sig fast i strupen på en påskjuten fjolårsälgkalv och drog ned den. Minny var på ett av de skjutna vildsvinen i söndags och skulle lugga, men då kom andra grisar från flocken och hon kunde ha fått stryk, berättar Johan.

Han har västsibiriska laikor och jack russell-terrier också som han jagar med. Men han tycker att det är viktigt att även golden retrivrarna får komma ut och vara med.

– Det gäller att befästa apporteringen och lydnaden i första hand. När jag är ute på godsjakter kommer det ibland folk som tycker att det verkar funka bra med golden retriever på stötjakter och vildsvin. Men jag vill absolut inte att människor ska tro att den här rasen funkar på vildsvin, säger Johan Fogelberg.