Annons
Fullt drev med rysstövare i villaområde | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan skyddsjakt
Leif Kolseth har fått det svåra uppdraget att leda skyddsjakten på en varg i Borlänge. Foto: Privat
Fullt drev med rysstövare i villaområde
Leif leder svår skyddsjakt på varg i Borlänge

I lördags var det vargjakt med två drivande rysstövare bland hus och tomter i Skräddarbacken i Borlänge.
- Vi var säkra på att det var varg, men det visade sig vara räv, säger jaktledare Leif Kolseth till Jaktjournalen.

Jaktjournalen har berättat om den varg som får skjutas sedan den börjat jaga i bland annat villaområdena i västra delen av Borlänge centrum.

Ett 30-tal katter uppges ha försvunnit – bland annat en som vrålade i ångest när vargen bar iväg med den i sina käftar. Borlängebon Christer Hellman vittnar om det i SVT Dalarna. Dessutom har en tax dödats.

Länsstyrelsen gav i fredags klartecken till skyddsjakt och Leif Kolseth har utsetts till jaktledare. Ett svårt uppdrag, medger han.

– Ja, det kan man lugnt säga, nästan ”mission impossible”. Den rör sig nästan bara på vägar och över gårdar och det hamonierar dåligt med bestämmelsen att varg måste skjutas med klass 1-vapen. Får vi 100 tillfällen så är det bara ett av de tillfällena där det kan avlossas ett skott, säger Leif Kolseth till Jaktjournalen.

Drev bland husen

Han får ha 20 jägare med sig på jakterna. I lördags morse gick man ut och då deltog 15 man.

– Vi släppte två rysstövare och det blev fullt drev mellan klockan 09 och 11 bland husen i Skräddarbacken. Vi var hundra procent säkra på att det var vargen hundarna var efter, och det buktade som vi aldrig upplevt tidigare. Men sedan gick det förbi en av passkyttarna, som såg att det var räv, säger Leif Kolseth.

Natten mot måndagen gjorde man ett nytt försök och då deltog nio skyttar. Man bandade med stövarna och det bar av till rondellen i Skräddarbacken, i närheten av riksväg 50 till Ludvika och längs Mats Knuts väg.

En spektakulär händelse inträffade natten mot måndagen, då en av skyddsjägarnas söner, som bor i området, kom hem och skulle kolla att garaget var låst och traktorn inkörd.

– I grindhålet mötte han det han först trodde var en jämthund. Han var på väg och skulle koppla den när han förstod att det var en varg. Den trängde sig ut genom grindhålet på någon meters avstånd, berättar Leif Kolseth.

Att vargen rör sig bland hus och tomter ställer till det på flera sätt.

– Det kan ju hända att rysstövarna får tag i en katt och biter ihjäl den. Då blir det väl ett djävla liv. Dessutom kan vi inte gå i trädgårdarna och ringa spår när hundarna tappar bort vargen, säger Leif Kolseth.

”Folket med oss”

Skyddsjägarna är beroende av rapporter från människor som ser vargen. På bara några dagar har det kommit sex-sju tips.

– Vi har folket med oss – hittills är det ingen som klagat. När jag får in tips så skickar jag ett SMS som når samtliga jägare, och då får de som vill vara med bege sig ut.

Leif Kolseth har jagat varg förut, men det här uppdraget är svårare.

– Tidigare vargjakter jag varit med på har skett i skogen, inte i villaområden, säger Leif Kolseth och skrattar.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!