Annons
Föreningen Sveriges Jägare får nobben av jägarförbunden - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
10 månader sedan Föreningen Sveriges Jägare
Vare sig Svenska Jägareförbundet eller Jägarnas Riksförbund vill skriva under Ekbergs upprop.
Föreningen Sveriges Jägare får nobben av jägarförbunden

Föreningen Sveriges Jägare (FSJ) bjöd in åtta andra landsbygdsorganisationer, inklusive de två stora jägarförbunden, att underteckna en skrivelse till regeringen om krav på en bättre vargförvaltning. Men inga av organisationerna ville skriva under. Ordförande Thomas Ekberg är mycket förvånad.

Föreningen Sveriges Jägare gjorde under november en formell skrivelse till regeringen. I skrivelsen kräver de att Sveriges rovdjurspolitik skall ta större hänsyn till EU:s Art- och habitatdirektiv och att regeringen snarast inrättar en viltförvaltningsmyndighet för att handlägga förvaltningen av allt vilt, också stora rovdjur.

Åtta andra brukarorganisationer bjöds in för att skriva under skrivelsen. Thomas Ekberg hade uppfattningen att de övriga organisationer hade samma ståndpunkt.

Tycker det är märkligt

– Kanske är det regeringens ointresse för landsbygden som gjort att vargförvaltningen snart tappat all trovärdighet. Mer än hälften av landets djurhållare funderar på att lägga ned sin verksamhet. Vi ville reagera mot det där och vi tänkte att landsbygdens organisationer står starkare tillsammans. Därför bjöd vi in. Uppenbarligen tycker inte de andra det, säger Thomas Ekberg i ett pressmeddelande.

De inbjudna organisationerna är Förbundet Sveriges Småbrukare, Jägarnas Riksförbund, Lantbrukarnas Riksförbund, Svenska Jägareförbundet, Svenska Kennelklubben, Svenska Fåravelsförbundet, Sveriges Jordägareförbund och Viltmästareförbundet. 

– Några av dem vi kontaktade verkade mena att de arbetar med ”tyst diplomati”. Det är ju ändå lite märkligt att de inte vill skriva under. De flesta tyckte också det var en bra skrivelse. Den enda tolkning vi kan göra är att de olika förbundens medlemmar är nöjda med den vargförvaltning vi har idag. Det är inte vi, säger Thomas Ekberg avslutningsvis.

Här kan du läsa skrivelsen i sin helhet

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!