Annons
Får inte skyddsjaga säl för att skydda unikt sikbestånd - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Naturvårdsverket
Sik från Skräbeån som provtas av länsstyrelsen. Den älvlekande populationen i ån är landet sydiligaste. Foto: Dan Lindström
Får inte skyddsjaga säl för att skydda unikt sikbestånd

Naturvårdsverket ger avslag på Skräbeån fiskevårdsförenings skyddsjaktsansökan på tio knubbsälar i åmynningen. Enligt myndigheten kan knubbsälarna tillhöra den sårbara kalmarsundpopulationen. Dan Lindström, ordförande i fiskevårdsföreningen ställer sig frågande till Naturvårdsverkets argumentation.

Sikbeståndet i Skräbeå i Bromölla kommun i nordöstra Skåne huserar Sveriges sydligaste älvlekande sikbestånd.

– Det är en unik population som de senaste tio åren har minskat kraftigt, säger Dan Lindström.

Han har flera decenniers erfarenhet av fiske i ån och har sett hur sikbeståndet minskat för varje år samtidigt som sälarna och skarvarna blivit fler.

– De senaste tre åren har vi inte haft något fiske alls i ån. Och dessförinnan var det kraftiga inskränkningar eftersom populationen minskade.

”Troligtvis kalmarsundbestånd”

I Naturvårdsverkets beslut skriver myndigheten att det inte finns tillräckliga skäl för att bevilja skyddsjakt på tio knubbsälar. Naturvårdsverket anger att knubbsälarna troligtvis tillhör ett bestånd från Kalmarsund som är listat som sårbart. Men de anger ingen forskning som påvisar detta. Däremot skriver de att arten sik inte är rödlistad utan att ta vidare hänsyn till det lokala beståndet i ån.

– Jag tycker det är beklagligt att man grundar beslutet på en gissning. Vi vet att sikbeståndet i Skräbeån är unikt och dessutom på kraftig nedgång. Vi vet däremot inte om det är knubbsälar från Kalmarsund. Det är en gissning från myndighetens sida.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!