Jaktnyheter

”Det är bara att bita ihop och köra”

Knut Omark, Jakttorn
När Knut Omark – pappa till hockeylegendaren Linus Omark – drabbades av en stroke fick han behov av ett bekvämare jakttorn. Nu står tornet, som Knut i princip kan bo i, färdigt – mitt på hans jaktmarker. Foto: Privat

När Knut Omark från Övertorneå drabbades av stroke och förlorade körkortet blev han i behov av ett bekvämare jakttorn. Nu står tornet, där han kan sitta bekvämt, laga mat, sova och till och med se på TV färdigt – öppet för alla som vill komma på besök.

"}}

Idén till det minst sagt lyxiga jakttornet började egentligen ta form under en jaktsäsong som inte var så älgrik.

Pensionerade transportentreprenören Knut Omark från Övertorneå började längta efter mer komfort under de långa passen i älgtornet.

Drabbades av stroke

När han sedan även drabbades av en stroke blev behovet av större bekvämlighet i anslutning till älgpassen än mer trängande.

– Jag satt och åt middag hemma. När jag skulle lägga ifrån mig telefonen på bordet kände jag att handen var som deg. Och när jag tittade upp på hustrun såg jag bara halva henne, berättar Knut.

– Jag förstod direkt vad som höll på att hända, så jag sade till min fru att ringa ambulans. En halvtimme senare var jag på sjukhuset i Kalix, fortsätter han.

Trots gott tillfrisknande förlorade Knut Omark tyvärr sitt körkort efter stroken. Utan egen bil var han plötsligt beroende av att kunna få skjuts till och från jaktmarkerna.

En dag bestämde sig Knut för att ta tag i saken och försöka göra verklighet av sin idé om ett mer bekvämt jakttorn. En vecka senare stod boden, som är ett mellanting mellan ett traditionellt jakttorn och en riktig jaktstuga färdig på tomten utanför villan.

En vecka tog det Kunt Omark att bygga färdigt det lyxiga jakttornet utanför villan i Övertorneå. Foto: Privat

Sover över ibland

– När allt var klart fick jag hjälp att köra ut tornet i skogen med lastbil. Nu står det precis mitt i mina jaktmarker. Det har en spis som jag kan laga mat på och en slaf jag kan vila på. Ett ställbart bilsäte har blivit en bekväm stol jag kan sitta på pass i. Jag har även en batteridriven TV jag kan titta på, berättar Knut Omark.

– Jag sitter där under bärsäsongen och tittar ut över jaktmarkerna. Ibland, när jag vill vara på plats tidigt, händer det att jag sover över. Det uppfyller egentligen inte några stugkrav, så jag kallar det för ett jakttorn, även om komforten är ganska mycket högre än i ett vanligt älgtorn, fortsätter han.

Knut Omark har alltid varit aktiv och hållit sig i form. Jagat har han gjort i flera decennier. Foto: Privat

Håller sig i form

71-årige Knut Omark har jagat i många årtionden. Han har alltid jobbat hårt och hållit kroppen i form med idrott av olika slag. Vanor han fört vidare till sina barn, av vilka ett bär namnet Linus Omark och har gjort sig världsberömd som skickligt hockeyproffs och guldmedaljör i Tre Kronor.

Knut är övertygad om att hans relativt goda fysiska form är den enskilt viktigaste anledningen till att han lyckats komma igen så starkt efter sin stroke, med endast ett något nedsatt synfält som bestående men.

– Ja, det – och att det var på höger sida stroken slog till. Drabbas man på vänster sida tar den ofta talet och andra saker. Det lärde jag mig under en tid när jag arbetade som ambulansförare, berättar Knut.

Nu står jakttornet färdigt ute i skogen, öppet för alla som vill komma och hälsa på. Med bygget på plats har Knut Omark allt han behöver under timmarna på pass. Foto: Privat

Tappar aldrig fart

Tiden efter stroken var tuff. Men Knut Omark lyckades hålla humöret uppe, hela vägen genom den svåra tiden.

– Det är bara att bita ihop och köra. Man måste tänka positivt. Jag är en sådan som aldrig tappar fart. Jag har alltid varit aktiv. Att jag inte får köra bil är så klart tråkigt. Men det kunde varit värre. Jakttornet gör det lättare att klara sig utan bil. Det är myggfritt på sommaren och jag slipper sitta och frysa på passen i oktober. Och så har jag skaffat mig en elcykel. Det funkar ganska bra, tycker jag, säger Knut Omark.

Någon massproduktion av det lyxiga älgtornet planerar han inte för.

”Det är fritt tillträde”

– Nej, jag har gjort mitt i företagarsvängen. Jakttornet är enbart för eget bruk. Nu ska jag bara göra sådant som jag tycker är roligt. Resa och spela golf, till exempel. Kanske får man till och med tid att jaga lite på någon av resorna man gör, nu när man är pensionär, säger Knut Omark.

När han ger sig ut i världen lämnar han dörren till sitt lyxiga jakttorn olåst.

– Det är ingen idé att låsa. Vem som helst är välkommen att använda tornet, om de vill. Det är fritt tillträde. Det är ganska mysigt där, faktiskt, säger Knut.

Har du också ett jakttorn som är något utöver det vanliga? Visa upp det för oss! Kanske blir du en av dem som vinner en halvårsprenumeration på Jaktjournalen.

Hår får du veta hur du gör för att delta i vår jakttornstävling.