Debatt: "Oförändrad konsesus i vargfrågan i Jägareförbundet" | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan jägareförbundet
Torsten Nilsson, till vänster och ordförande i Jägareförbundet i Uppsala län, ger sin syn på striden om vargen, WWF och Jägareförbundet. Foto: Privat, Mikael Moilanen och Gettyimages, montage
Debatt: "Oförändrad konsesus i vargfrågan i Jägareförbundet"
Ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Uppsala län ger sig in i debatten om vargen, Jägareförbundet och WWF. Torsten Nilsson känner inte igen sig i att det skulle finnas en infekterad strid i förbundet.
Jaktjournalen har i flera artiklar under dagen berättat om styrelseledamoten Rickard Axdorff som petades från sin styrelsepost under Jägareförbundets årsstämma på torsdagen. Axdorff anklagas för att ha ljugit för styrelsen när han inte berättade att han medverkat i en debattartikel som slutligen undertecknades av fem länsordföranden. Det ska ha varit anledningen till att Axdorff inte fick fortsätta, enligt förbundsordförande Torbjörn Larsson. Processen kring Axdorff har fått ordföranden i Dalarna, Ulf Berg, att välkomna att Torbjörn Larsson avgår nästa år. Under den här artikeln finns länkar till Jaktjournalens samlade rapportering i ärendet. Nedan ger Torsten Nilsson, länsbas i Uppsala län, sin syn på saken:

”Oförändrad konsensus”

Att det nu skulle råda en infekterad strid inom Svenska Jägareförbundet om vargfrågan och samarbetet med Världsnaturfonden WWF känner jag inte igen mig i. I min värld råder bilden av oförändrad konsensus inom Svenska Jägareförbundet i vargfrågan vilket tydligt framgår av ”Svenska Jägareförbundets ståndpunkter om varg och vargförvaltning” liksom i en avbruten relation med WWF. Detta har mycket tydligt fastlagts vid en ordförandekonferens. Jag förstår inte hur det går att ifrågasätta dessa ståndpunkter vilka vi redan fastlagt i synen både på varg och vår hållning gentemot WWF och att inför öppen ridå påstå något annat.

”Slår in öppna dörrar”

Debattartikeln (Svensk Jakt, reds anmärkning) understryker förvisso förbundets gemensamma uppfattning. Den slår således in redan öppna dörrar. Men den har tillkommit på sätt som närmast ger bilden av ett misstroende gentemot förbundsstyrelsen och ett försök att kapa frågan inför ett obefintligt hot om en omorientering visavi fastlagd policy inom förbundsstyrelsen. Det är nu uppenbart att en sådan bild, tydlig eller bara antydd förmedlats inifrån förbundsstyrelsen och att det varit lika uppenbart att avsändaren initialt valt att vara anonym.

”Anonymt genom ombud”

Upplever man att det inte är möjligt att hantera en viss fråga inom förbundsstyrelsen, utan ser ett hot om en omorientering visavi fastlagd policy är det inget man anonymt går ut med genom ombud, ett antal ordförande i varglän, utan tydliggör och klargör den egna uppfattning om. Det är om detta en infekterad strid uppstått, inte om Svenska Jägareförbundets syn varken i vargfrågan eller i synen på ett närmande till WWF. Torsten Nilsson Ordförande Jägareförbundet Uppsala län

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se
SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”
Jägareförbundets Dalaordförande vill ha bort Torbjörn Larsson som förbundsbas
Styrelseledamot i jägareförbundet petades på årstämman

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!