Debattören varnar för att löshundsjakten hotas av den växande vargstammen. Arkivbild: Kjell Brännström

Debatt: ”Beslutet om vargjakt ett dråpslag mot jakthundsraser”

"Jag är ärligt talat mer oroad över våra lantraser, får och getter samt våra jakthundar och vår kultutarvsskyddade löshundsjakt." Det skriver Benneth Thyr, dreverjägare och grundare av facebookgruppen "Rädda löshundsjakten" med anledning av vargstammens utveckling i landet.

Beslutet gällande vargjakten 2021 är ett dråpslag för våra svenska jakthunsdraser och våra inhemska lantraser. Dessa raser som är unika för Skandinavien. Vissa raser är redan hårt utsatta i avelssynpunkt. Fårägare kommer med detta beslut att på många håll avveckla sin verksamhet. Det är ej längre hållbart ekonomiskt och de känner inte längre att det finns någon trygghet för deras djur. Hur ställer sig ansvariga myndigheter till detta?

Artikel 16

Rovdjuren ska enligt EU direktivet inte förhindra, försvåra eller ekonomiskt påverka djurhållande näringsverksamhet. Det står klart och tydligt i EU direktivet, artikel 16. Jakthundsägare slutar släppa sina jagande löshundar, hundarna kommer inte längre kunna användas till det syfte de kommit till jorden för. Effekten från dessa fall kommer ganska så snart visa sig i avelsarbetet för både tamdjur och jakthundar. Behoven och möjligheten att nyttja dessa arter kommer drastiskt försvåras och därmed så kommer de med tiden också att försvinna på många ställen Varför står ett djur över alla andra? Står vargen över människors känsla av otrygghet och oro? Står den över småbrukare och andra djurhållare? Står den över Sveriges kulturellt viktiga landskapsbild med öppna landskap och den biologiska mångfald?

Vad oroar?

Naturskyddsföreningens ordförande

Johanna Sandahl uttrycker oro för vargen utrotning. Hon hänvisar till naturvårdverkets nedre värde på 300 vargar. Ett värde som ingen egentligen begriper hur det kunde bli vägledande när Riksdagen tog ett helt annat beslut. Ett beslut som baserades på de forskningsresultat som utredarna begärt. Nu står vi här, med ett referensvärde satt långt över vad riksdagen beslutat. 300 vargar är långt över vad som enligt forskare anser var gynnsam bevarandestatus. Det är långt över vad riksdagen beslutat. Ett gränsvärde som NVV satt efter att ha REGERINGEN inte accepterat riksdagens beslut. Vad är det som oroar Johanna Sandahl? Vargstammen var mycket lågt räknat ca 365 individer. Vargarna kommer överleva om de är 170- 270st. Marginalen på 100 vargar är ju satt av just den anledningen

Usla inventeringsförhållanden

Varför påstår jag att siffran är låg? För att i vissa delar av varglänen var det usla inventeringsförhållanden. På många håll barmark eller mycket lite snö. Sen finns det utöver det ett stort mörkertal. Det vet även de som gör investeringarna. Jag är ärligt talat mer oroad över våra lantraser, får och getter samt våra jakthundar och våra kultutarvsskyddade löshundsjakt. Johanna Sandahl och Naturskyddsföreningen är alltså oroad för en varg som enligt IUCN anses vara utav ”least concern” på rödlistan. De är oroade över en varg som aldrig kommer kunna hotas av utrotning bara för att människor och djur kräver något så givet som att kunna känna trygghet och frihet.

Dreverjägare och grundare av facebookgruppen ”Rädda löshundsjakten”