Jaktnyheter

Därför finns det svarta, vita och fläckiga vildsvin

Per-Anders Nilsson med ett fläckigt vildsvin, som han sköt på gränsen mellan Småland och Skåne. Foto: Privat

Per-Anders Nilsson bor på gränsen mellan Småland och Skåne och vittnar om att fläckiga vildsvin är vanliga. Vi ber viltforskare Jonas Malmsten reda ut hur det kommer sig.

"}}

Per-Anders Nilsson bor 5,5 mil sydväst om Ljungby och har jagat sedan 1980-talet. Han brinner för älgjakt och vildsvinsjakt och gillar Jaktjournalen. Därför skickade han en liten jaktlig hälsning i form av en bild på ett vildsvin han sköt i november-december.

Det är ett fläckigt, svart och vitt vildsvin på bilden.

”Vanliga”

– De är vanliga här nere. Om jag får gissa så är var femte vildsvin fläckigt. Jag har skjutit en som var nästan helt vit, berättar Per-Anders.

Viltforskare Jonas Malmsten är själv från Skåne och vet att det på sina håll är väldigt vanligt med svart-vita vildsvin.

– För tusentals år sedan fanns bara vildsvin. När människan sedan domesticerade arten avlade man på djur med vita anlag, för att kunna skilja dem åt, berättar Jonas Malmsten.

När vildsvinen återinfördes i Sverige hände det att vilda svin och tamgrisar parade sig.

– Eftersom jag själv är från Skåne känns det lite dumt att säga det, men på vissa håll gör man lite som man vill. En numera avliden grisbonde berättade att han brukade släppa ut sina tamgrisar på vårarna. Sedan kom de antingen tillbaka dräktiga eller också blev de kvar på skogen på höstarna, berättar Jonas Malmsten.

”Spelar ingen roll”

Han menar att det också händer att galtar bryter sig in i tamsvinsbesättningar.

– En galt som är sugen är ett spänstigt djur, konstaterar Jonas Malmsten.

Färgen avgörs av en gen som inte är dominant. Det krävs två vildsvin med den speciella genen för att de ska få avkommor som blir fläckiga.

– En del talar om att det är fel med fläckiga vildsvin, att man ska försöka få bort dem. Men det blir svårt när man inte kan se utanpå vildsvinet om det bär anlag för den vita färgen. Dessutom är det exakt samma djurart, så det spelar ingen roll vilken färg de har, säger Jonas Malmsten.