Jaktnyheter

Dans hemska jaktolycka blir undervisningsfilm

Dan Eriksson har egen VVS-firma och försöker jobba, även om han dras med svår värk och vissa dagar måste sjukskriva sig. Foto: Privat
En vanlig älgjaktsdag höll på att kosta 47-årige Dan Eriksson i Östervåla livet. Han fick anus bortskjutet av en jägare från grannlaget. Nu ska Dan Erikssons fall bli undervisningsfilm på Jägareförbundet.
– Jag har stomipåse på magen och har gått igenom tre operationer. Man hoppas kunna fixa till så att jag slipper påsen, berättar Dan för Jaktjournalen. Det var dagen före nyårsafonen 2017 som två jaktlag i Östervåla beslöt sig för att jaga älg gemensamt. Dan var jaktledare och en kviga blev påskjuten. – Älgen var träffad med en femetta och låg död. Men det visste vi inte i det läget och därför meddelade jag över radion att vi drar igång eftersök. Jag berättade också över radion hur jag förflyttade mig, berättar Dan.

30.06 Alaska-kula träffade i ljumsken

Plötsligt small det. Jägaren som satt längre upp efter vägen hade misstagit Dan för ett vildsvin och avlossat sin älgstudsare i kaliber 30.06 mot honom. Det var en Alaska-kula som var laddad att göra cirka 850 meter i sekunden och skottet gick in i ljumsken på Dan. – Jag hörde smällen och förstod direkt att jag var träffad. Men kroppen var i chock och det tog en stund innan jag förstod var kulan tagit. Jag är skjuten, skrek jag på radion. Nej, svarade skytten, jag sköt på ett vildsvin, berättar Dan. Han hade ett utgångshål i baken som mätte 15 centimeter från kant till kant och snön färgades av blod och avföring. En annan jaktkompis skyndade till platsen och larmade sjukvården.

Tryckte in kängan i utgångshålet

Dan tänkte att han skulle dö men hade ändå sinnesnärvaro nog att stoppa blodflödet. – Jag tryckte in ena kängan så långt jag kunde i utgångshålet baken, och så höll  jag ena knytnäven i ingångshålet. Det stoppade blodflödet, berättar Dan. Jaktkompisen var inte bekant med området där olyckan inträffat och därför var det problem för honom att guida fram ambulanshelikoptern. Dessutom hade inte telefonen GPS-mottagning, så att räddningspersonalen kunde pejla platsen. Dan fick ta telefonen och förklara för räddningsledningen och det tog en timme innan ambulanshelikoptern hittade fram.

Har börjat filma

Det visade sig i efterhand att skottet som träffade Dan avlossats på 275 meters avstånd. Mannen som sköt dömdes till 100 timmars samhällstjänst för grovt vållande till kroppsskada. Domen har i dagarna fastställts av Hovrätten. Senare kommer det att bli en ny domstolsförhandling om skadeståndet. Dan har efter olyckan börjat åka runt och föreläsa i jaktvårdskretsarna. – Kanske kan den här händelsen få andra jägare att tänka till kring säkerheten. Det är alltifrån i vilka vinklar vi skjuter och hur vi hanterar när äldre jägare börjar se dåligt och kanske sviktar i omdömet, säger Dan. Jägareförbundet har hört av sig och nu är planen att den otäcka jaktolyckan ska bli undervisningsfilm för jägare. – Vi har börjat filma, säger Dan.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21