Jaktnyheter

Björnjägare får inte tillbaka sina jaktvapen

Enligt utredningen har björn skjutits på mark på vilken jägaren saknar jakträtt. Arkivfoto: Per Jonson

En björnjägare i Dalarnas län får inte tillbaka sina omhändertagna jaktvapen. Jägaren som är i 35-årsåldern överklagade polisens beslut men fick avslag av förvaltningsrätten i Falun.

"}}

Det var i september förra året som polisen omhändertog björnjägarens jaktvapen, licenser och ammunition eftersom björnjägaren var misstänkt för jaktbrott.

Jägaren ska enligt domen från förvaltningsrätten under björnjakten i höstas ha skjutit en björn på en mark han saknar jakträtt för. Jägaren förnekar i sin överklagan brott och menar att det handlade om ett eftersök och att han dessutom kontaktat grannjaktlag och fått grönt ljus att gå in och fälla björnen.

Markägaren menar i sin tur att det jaktlag som arrenderat jakten på den aktuella marken inte haft rätten till björnjakten och därför inte haft mandat att godkänna sådan jakt där.

Jägaren skriver i sin överklagan att jaktlaget som kontaktades agerat i god tro och jägaren hänvisar också till att han är tidigare ostraffad och omdömesgill. Han är också beroende av sina vapen eftersom han bistår samebyar med skyddsjakter och detta är en inkomstkälla till jägaren, som nu går förlorad.

Enligt förvaltningsrätten väger den pågående utredningen om misstänkt jaktbrott tyngre än jägarens vittnesmål om gott omdöme och stor kunnighet. Överklagandet avslås därför.