En varg får skjutas i Tångeråsreviret - om det sker nya incidenter där vargar ger sig på nötkreatur. Hittills har en kviga dödats - och en hel flock med kvigor jagats. Foto: Gettyimages, montage

Beslut om skyddsjakt på vargar som jagar nötboskap

Länsstyrelsens tjänstemän har utfärdat skyddsjakt på varg i Tångeråsreviret i Örebro län. Först dödades en dryg 200 kilo tung kviga – sedan var vargar in i en hage och jagade en hel grupp med ännu större kvigor. Skyddsjägarna får generösa regler att förhålla sig till.

– Ger de sig på nötkreatur är det allvarligt, säger Inga Ängsteg, tillförordnad chef på viltenheten vid länsstyrelsen i Örebro län.

Det var på onsdagsmorgonen förra veckan som djurägaren Johan von Schéele i Laxå larmades till en hage där han hade kvigor. En kviga låg död och var kraftigt äten.

– Cika 50 kilo muskelmassa var uppäten på kvigan, konstaterar Inga Ängsteg.

Länsstyrelsens personal har tagit DNA-prov på den döda kvigan för att få fram vilka vargar det är som varit framme. DNA-resultatet väntas komma inom kort.

Området ligger inom det så kallade Tångeråsreviret och Johan von Schéele såg en varg i hagen.

”Rena turen”

– På fredagen kom vargarna tillbaka till området och då jagade de en grupp äldre kvigor i en hage som ligger i anslutning till den hagen där kvigan dödades i onsdags. Det var rena turen att en person i ägarfamiljen fick se vad som hände. På lördagen fattade jag beslut om skyddsjakt, som får starta om det inträffar nya incidenter, säger Inga Ängsteg.

Hon var tidigare mångårig chef på Viltskadecenter men tog för några år sedan jobb som chef på avdelningen för jordbruksstöd på länsstyrelsen i Örebro.

Under ordinarie personals semester har hon varit tillförordnad chef på viltenheten vid länsstyrelsen.

– Ger sig vargarna på nötkreatur är det allvarligt. Länsstyrelsens personal har satt upp lapptyg och det har flyttats djur. Men det är inga långsiktiga åtgärder. Det går 500 nötkreatur i området och de går inte att flytta in allihop. Dessutom är området för stort för att kunna stängslas in snabbt, säger Inga Ängsteg.

Vargarnas senaste besök i kohagen, då äldre kvigor jagades, har dokumenterats av specialtränad och certifierad tjänstehund från Viltskadecenter.

Vargvalpar?

Man vet inte om det finns vargvalpar som föddes i april-maj i Tångeråsreviret.

– Vi tror att det är revirvargarna som gett sig på korna, men säkra kan vi naturligtvis inte vara. Jakttiden är bestämd till sju dygn, med möjlighet till förlängning., eftersom det är den under den tiden det är störst risk för nya angrepp, säger Inga Ängsteg.

Skyddsjägarna får generösa villkor. De får jaga dygnet runt, skjuta från motorfordon och använda alla typer av belysning.

– Vi har inte velat krångla till beslutet eftersom det inte är lätt att jaga varg på barmark, säger Inga Ängsteg.

Två löshundar får användas samtidigt.

– Tanken är att man först spårar med specialtränad hund – och så har man hundar med som går att släppa. Vi vill att man får tag i den den varginidivid som är benägen att jaga kor, säger Inga Ängsteg.

Länsstyrelsens tjänstemän uppskattar att 50 kilo muskelvävnad var bortsliten på kvigan som hittades död i Laxå förra veckan. Foto: Privat