Annons
APU vill ha pengar för att stoppa illegal vargjakt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan Dalarna
Antalet vargrevir med valpar har minskat kraftigt i Dalarna. Nu samlar APU in pengar för att få stopp på minskningen. Foto: Gettyimages, montage
APU vill ha pengar för att stoppa illegal vargjakt
Kontroversiella organisationen APU ska åka till Dalarna för att stoppa illegal varjakt. Därför driver de nu en insamling på Facebook.
Det man inom förvaltningen och bland forskare kallar ”det svarta hålet” har vuxit fram på kartan över Dalarna. Det är områden där länsstyrelsens spårare inte lyckats hitta några vargföryngringar. Som mest hade Dalarna åtta länsegna föryngingar, alltså vargrevir med valpar, och ytterligare sex föryngringar som delades med andra län. Totalt räknades Dalarna ha elva vargrevir med valpar. Det var vintern 2012. Men sedan har siffran sakta dalat och i år noterades 3,5 föryngingar och vargkartan lyser tom i ett stort, centralt område av länet.

Ett tomt hål på vargkartan.

APU vill ha pengar

Forskarna misstänker tjuvjakt och nu meddelar insamlingsstiftelsen Anti Poaching unit, APU, som grundades av bland annat poliser i Rialatrakten, att man ska åka till Dalarna och stoppa den illegala vargjakten. ”Kära vänner, vargrevir försvinner i Dalarna på grund av illegal jakt. Vi ska dit och göra något åt det och behöver ert stöd”, skriver APU på sin facebooksida och uppmanar människor att skänka pengar. När detta skrivs har de fått ihop 2 369 kronor. APU har vid flera tillfällen bland annat hävdat att vanliga rävfällor skulle vara vargfällor. Jaktjournalen har rapporterat om det exempelvis här.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!