Jaktnyheter

Anton och Jocke laddar inför SM

Det hör inte till vanligheterna att drevräven fälls i samband med mästerskap men ifjol kunde Anton Engberg avsluta efter två kanondagar i skogen med veteranen, Kilbackens Raju-Jocke. Foto: Anna Green

Anton Engbergs finskstövare Kilbackens Raju-Jocke har inte inte slagit av på takterna trots att hunden i människoårsmått mätt är 90 år gammal. Den drygt tolvåriga stövaren jagar fortfarande räv med bravur, och Anton är taggad.

"}}

Nu till helgen genomförs i Dalarna, Svenska Stövarklubbens mästerskap för stövare som driver räv. En av deltagarna och redo att försvara SM-vinnartiteln är Kilbackens Raju-Jocke. I fjol på tävlingen i småländska Vrigstad dominerade Jocke med en elitetta på imponerande 90/61, 90/67.

Som en fjäder i hatten passade dessutom Anton Engberg på att fälla räven när andra dagens förstapris var i box, bara det en beundransvärd prestation.

– Redan när hunden var nio år började jag tänka att det kanske bara skulle bli en säsong till, men det har fortsatt fungera. Han är egentligen helt otrolig. Han har aldrig varit skadad eller sjuk och driver fortfarande med passion. Senast förra helgen drev han i åtta timmar. Dagen därpå stod han och tokskällde i hundgården och ville ut och jaga.

Tittar man på Kilbackens Raju-Jockes meritlista förstår man att det är en hund med det där extra. Han har erövrat sju elitettor på jaktprov och vunnit Räv-SM två gånger, 2014 och 2022. Nu står han åter i startfältet.

– Han orkar fortfarande men när han drivit i fyra timmar så kan farten gå ner lite. Han är lite som en älghund som får rävarna att sövas. Jag sköt en drevräv för en månad sedan och hann inte få upp kameran innan hunden var framme. Han ligger sällan mer än en minut efter räven. De bara går framför honom.

Hur har du laddat?

– Vi har jagat men släppte inte nu i helgen så hunden får två veckors vila inför provet. I övrigt har jag inte gjort något speciellt. Han får färskfoder med lite laxolja på och bor i hundgården som vanligt.

Tror du att det blir svårare nu när han ska stifta bekantskap med Dalarnas rävar?

– Nä, faktiskt inte. Han tycker det är lika roligt att gå på slag som att driva. Dessutom ser det ut att bli bra och rättvisa förhållanden vädermässigt. Det kommer vara kallt och ingen nysnö. Är det glest med räv och töar mycket blir slagen frampå dagen dåliga. Jag har varit i Norrland och jagat räv med honom tidigare och tycker inte det har varit annorlunda jämfört med hemma. Finns det räv på marken brukar han hitta dem.

Jaktjournalen finns på plats under mästerskapet och liverapporterar också från deltagarnas provrutor.

Läs mer om deltagarna här>>