Ännu en vargvalp ihjälkörd utanför Ockelbo

På mindre en vecka har två vargvalpar blivit ihjälkörda i trafiken utanför Ockelbo i Gävleborgs län. Natten mot onsdagen inträffade den senaste viltolyckan som krävde livet på en vargunge.

Vargvalpar stryker med av trafiken i Ockelbo. Den här hittades död i Vittersjö natten till onsdagen. Foto: Privat

Jaktjournalen har tidigare berättat att en vargvalp hittades död utmed vägen mellan Ockelbo och Jädraås sent på torsdagskvällen förra veckan. Olyckan var inte anmäld till polisen och utreds därför som misstänkt jaktbrott.

Natten mot onsdagen inträffade en ny viltolycka där en vargvalp strök med, denna gång utmed väg 303 vid Vittersjö.

– Olyckan inträffade 00.56 natten mot onsdagen. En bilist hade ringt in och sagt att han kört på ett rådjur. Men på platsen hittade jag en vargvalp, som vägde uppskattningsvis mellan 10 och 15 kilo, berättar eftersöksjägaren för Jaktjournalen.

Två olika revir

Per Mellström är rovdjursansvarig för Svenska Jägareförbundet i Ockelbokretsen och han utgår ifrån att det måste vara vargvalpar från två olika revir.

– Den första olyckan inträffade i det revir som konstaterades i vintras och som kallas Gullsjö mellan Ockelbo och Järbo. Den andra olyckan har skett mitt i det så kallade Ryssjöreviret, säger Per Mellström.

Vilda vargvalpar föds mellan slutet av april och någon eller några veckor in i maj. Som mest kan de båda ihjälkörda vargungarna ha varit drygt tre månader gamla.

– Det är ovanligt att vargvalpar i den åldern dödas i trafiken. Men de börjar bli rörliga i den här åldern och jag tror inte att de varit ute på egen hand. De andra vargarna i reviren har nog varit i närheten, säger vargforskare Håkan Sand till Jaktjournalen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Här är platserna där två vargvalpar blivit ihjälkörda på mindre än en vecka i Ockelbo. Karta: Hitta.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser