Ännu en vargvalp ihjälkörd utanför Ockelbo

På mindre en vecka har två vargvalpar blivit ihjälkörda i trafiken utanför Ockelbo i Gävleborgs län. Natten mot onsdagen inträffade den senaste viltolyckan som krävde livet på en vargunge.

Vargvalpar stryker med av trafiken i Ockelbo. Den här hittades död i Vittersjö natten till onsdagen. Foto: Privat

Jaktjournalen har tidigare berättat att en vargvalp hittades död utmed vägen mellan Ockelbo och Jädraås sent på torsdagskvällen förra veckan. Olyckan var inte anmäld till polisen och utreds därför som misstänkt jaktbrott.

Natten mot onsdagen inträffade en ny viltolycka där en vargvalp strök med, denna gång utmed väg 303 vid Vittersjö.

– Olyckan inträffade 00.56 natten mot onsdagen. En bilist hade ringt in och sagt att han kört på ett rådjur. Men på platsen hittade jag en vargvalp, som vägde uppskattningsvis mellan 10 och 15 kilo, berättar eftersöksjägaren för Jaktjournalen.

Två olika revir

Per Mellström är rovdjursansvarig för Svenska Jägareförbundet i Ockelbokretsen och han utgår ifrån att det måste vara vargvalpar från två olika revir.

– Den första olyckan inträffade i det revir som konstaterades i vintras och som kallas Gullsjö mellan Ockelbo och Järbo. Den andra olyckan har skett mitt i det så kallade Ryssjöreviret, säger Per Mellström.

Vilda vargvalpar föds mellan slutet av april och någon eller några veckor in i maj. Som mest kan de båda ihjälkörda vargungarna ha varit drygt tre månader gamla.

– Det är ovanligt att vargvalpar i den åldern dödas i trafiken. Men de börjar bli rörliga i den här åldern och jag tror inte att de varit ute på egen hand. De andra vargarna i reviren har nog varit i närheten, säger vargforskare Håkan Sand till Jaktjournalen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Här är platserna där två vargvalpar blivit ihjälkörda på mindre än en vecka i Ockelbo. Karta: Hitta.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser